U trendu

Ilić: Pesme Arete Frenklin stvorene da hrane naše duše

BEOGRAD – Čini mi se da su njene pesme oduvek bile tu, da su stvorene da bi ostale deo naše životne matrice i da bi hranile naše duše, kazao je danad Tanjug Ivan Ilić, dirigent Big Benda RTS-a, povodom smrti američke soul dive Arete Frenklin.

Ilić napominje da je Areta Frenklin poput svih velikih interpretatora otkrivala svoje slabosti, strepnje, nesigurnosti, u kojima smo se prepoznavali i pevali s njom.

„Ona je pevala za nas i pokazivala nam kako smo pred bogom i u ljubavi svi isto mali i veliki, svevremeni…Areta je pevala gospel, soul, džez i bluz. Taj bluz ne predstavlja ideju o muzičkom pravcu, već ideju da su muzika i reč njenih pesama sastavni deo života koji nas okružuje“, kaže Ilić.

Govoreći o socijalnim okolnostima u kojima je stasavala Areta Frenklin, Ilić napominje da su koreni afro-američke kulture istinski vezani za afrički kontinent.

U Africi, u lokalnoj tradiciji, nalazimo da ne postoji izdvojeni termin za pojam muzike. Ona potpada pod sveukupni termin „ngoma“ ili u nešto širem smislu „sikia“, koji podrazumeva holističko shvatanje životnog okruženja kroz značenje „bubanj, ples, svetkovina…“. Iz takvog duhovnog miljea dolazi Areta, koja odrasta u crkvi, na propovedima svoga oca, baptističkog sveštenika, „C.L.“ (Klarensa LaVona) Frenklina, uz koga pravi i prve muzičke korake, kazao je Ilić

On ističe da je kroz njihovu kuću prolazila plejada značajnih ljudi toga vremena, muzičara, gospel pevača, umetnika i boraca za ljudska prava.

„Česti gost je bila i kraljica gospel muzike, Mahalija Džekson, koja je nesumnjivo uticala na mladu Aretu, koja svoje muzičke uspehe ostvaruje sa samo 14 godina, snimajući prvi album duhovne muzike“, kazao je Ilić.

Cenjeni kompozitor i dirigent podseća da Areta od 1961. godine gradi svoju „svetovnu“ karijeru pevačice, kompozitora i pesmotvorca koja je vodi kroz veliki broj nezaboravnih interpretacija, albuma, saradnji, nastupa i muzičkih transformacija, kao i brojnih nagrada od kojih su svakako najprestižnje 18 popularnih Gremija.

Uvedena je kao prvi ženski izvođač u Rokenrol kuću slavnih, i pripada najužem krugu izvođača koji su plasirali preko 100 singlova na Bilbordovu listu.

Već krajem ’60ih dobija titulu „Kraljice Soula“, i zauvek je nesumnjivo zadržava. Veliki umetnici nikad ne umiru, oni zauvek žive u svojim delima koja su ostavili u amanet čitavom čovečanstvu. U ta dela su utkali svoju dušu, život, pažnju, ljubav i povezali nas najtananijim strunama postojanja, a svakim tonom svoga glasa je to radila Areta Frenklin, kaže Ilić

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.