U trendu

„Imigranti i izbeglice“ Vamika Volkana u ediciji „Imago“

BEOGRAD – Studija “ Imigranti i izbeglice“ u svetu poznatog psihoanalitičara Vamika D. Volkana predstavljena je danas u beogradskoj izdavackoj kući “ Klio“ koja je ovo delo objavila u svojoj psihološkoj, psihoanalitičkoj i psihijatrijskoj ediciji „Imago“.

O knjizi su govorili urednica edicije“Imago“ Tamara Džamonja Ignjatović i Aleksandar Dimitrijević, član Uređivačkog odbora ove edicije u čijem je uređivanju veoma aktivno učestvovao dok nije dobio mesto predavača u Berlinu.
Dimitrijević, koji je lično upoznao Volkana koga je predstavio kao Turčina rođenog na Kipru koji je pre turske invazije na Kipar studirao medicinu u Ankari, a tokom sukoba se iselio u SAD gde je izabran za preofesora psihoanalize na Univerzitetu u Šarlotensvilu, u Virdžinij,i gde je sada profesor emeritus.

Kada je Psihoanalitička asocijacija SAD osnovala Komitet za pomoć izbeglicama, on je postao njegov veoma aktivni član, što je i danas uprkos svojih 86 godina. Prema saznanjima Dimitrijevića, on ima oko 50 stručnih naslova namenjenih prvenstveno kliničkim psihoanalitičarima, posebno onima koji se bave svim vrstama psihičkih trauma izazvanih emigracijom i izbeglištvom.

Volkan je, naveo je Dimitrijević, član tima bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera, inače jedinog američkog predsednika koji za vreme svog mandata nije nikoga bombardovao, a koji kao svoj zadatak vidi uspostavljanje dijaloga između zavađenih naroda i za sada jedini psihoanalitičar koji je bio kandidovan za Nobelovu nagradu za mir.

Volkan će, najavio je Dimitrijević, doputovati u Beograd 21. oktobra da bi na Beogradskom sajmu knjiga promovisao svoju knjigu „Imigranti i izbeglice“. On će tokom boravka u Beogradu imati veoma bogat program koji je predstavila urednica Džamonja Ignjatovićeva.

Knjiga ima, pored predgovora srpskom izdanju koji je napisao Volkan maja ove godine i Uvoda u temu izbeglička kriza, tekst „Psihologija na balkanskoj ruti“ Maše Vukčević Marković, bibliografiju, indeks i deset poglavlja podeljena u dve celine: novopridošlice i domaćini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar