U trendu

Istorijski krimi roman „1793“ Niklasa Nat o Daga

BEOGRAD – Gotovo da danas nema izdavača žanrovskih trilera da nije objavio neki skandinavski roman a sada je Samizdat B92 štampao istorijski krimić „1793“, debitantsku knjigu Niklasa Nat o Daga, koji je objavljen prošle godine i odmah po objavljivanju postao bestseler i samo u Švedskoj prodat u tiražu od 100.000 primeraka.

Roman je preveden na 30 jezika i osvojio je nagradu Švedske akademije pisaca krimića a ušao je u najuži izborn za knjigu 1918.godine.

Mladi pisac (1979) smestio je priču na kraj raskošnog gustavijanskog doba, godinu dana nakon što je kralj Gustav III ubijen na maskenbalu.

Kritičar Juhan Silen iz „Bukboksena“ je ovo delo ocenio kao uzudljivo, visokoknjiževno, jezivo, pametno, a čitanje te knjige je „poput malog poklona“.

Ugledni dnevnik „Dagens niheter“ je napisao da je to „impresivni debi, u kojem je sjajno opisan ambijent i jeziv opus društva, te savršena ravnoiteža između izraza tipičnih za to vreme i savremene pripovedačke tehnike“.

A u knjizi…Štokholm je neshvatljiv spoj bede, prljavštine i jadnika koji ne znaju ni da pišu ni da čitaju i hodaju ulicama proseći koru hleba i bogatstva aristokratije koja živi okružena nepojmljivom raskoši… kraljevinu je nasledio maloletni prestolonaslednaik, umesto njega vlada kraljev maloumni brat vojvoda Karlo, a državnu blagajnu su ispraznili ratovi…

…U tako ludim vremenima do izražaja dolaze najmračnije ljudske strasti. Na jezeru kraj Štokholma je nađen unakažen leš mladića. Leš nema ni ruke ni noge, a potrazi za ubicom policiji pomaže nekadašnji sudija Sesil Vinge, dok njemu pomaže Mikele Kardel, širomašni čuvar javnog reda…

Kako je ocenio jedan od švedskih kriitčara, ovo je primer klasičnog noar trilera i istovremeno pesnica u lice idealizovanog švedskog XVIII veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.