U trendu

Iva Mihalić o ulozi Vinke: Snažna žena u lošem braku

ZAGREB – Došlo je vreme da se menja obrazac ponašanja u kome žena na Balkanu trpi nasilje u braku, poručuje hrvatska glumica Iva Mihalić, koja u prvoj regionalnoj HBO seriji „Uspeh“ tumači lik Vinke, žene koja je u bračnoj zajednici izložena psihološkom nasilju.

Poznata hrvatska filmska, pozorišna i televizijska glumica u razgovoru za Tanjug u Zagrebu, nakon pretpremijere serije „Uspeh“, drame o potpunim neznancima koje povezuje nesrećan splet okolnosti i koje je društvo gurnulo preko ivice, Vinku opisuje kao snažnu ženu u lošem braku, koja ipak na to pristaje.

„Loš brak je tako opšte mesto u našem društvu. Ali, za tango je potrebno dvoje. Uvek postoji nekakav oblik pristajanja na takav brak, čiji koreni sežu jako duboko. O tome bi se moglo govoriti i sa psihološkog i sa sociološkog aspekta“, kaže Mihalić.

Zašto Vinka to trpi?

„Sigurno postoji neki oblik inercije i straha. Došlo je vreme da se taj kod i obrazac ponašanja u našim društvima menja, ali tu ima puno posla i osvetljavanja. Rekla bih da su to za..bani procesi“, kaže Iva.

Ispricala je da je lik Vinke kreirala intuitivno i uz pomoć imaginacije jer, kaže, nije bila ni u slicnoj situaciji u životu. Na sreću.

„Imala sam takoreći arhitektonski pristup, bitno mi je bilo da proniknem u uzroke, motive, a onda i sam način delovanja. Od scene do scene, od situacije do situacije, i tako sam pokušavala da obuhvatim i na neki nacin složim ceo njen lik“, kaže glumica.

Smatra da nije svako nasilje fizičko, jer su nekada žešći oblici psihičke, odnosno emotivne prirode, a te traume i ožiljci su poprilično duboki.

„O nasilju nad ženama na Balkanu bi se moglo mnogo govoriti, teško je to svesti u par rečenica. Tu ima toliko rukavaca, toliko detalja da mislim da nam deset minuta intervjua ne bi bilo dovoljno“, navodi ona.

Upitana o radu sa rediteljem Danisom Tanovićem na seriji koja je imala premijeru 6. januara na HBO kanalu i platformi HBO GO, kaže da je Tanović vrlo precizan i divan reditelj koji tačno zna šta želi dobiti.

„To nekako olakšava posao i nama i njemu. On uvek dolazi spreman“, kaže glumica.

Atmosferu na snimanju serije, u kojoj igraju i Uliks Fehmiu, Tara Taler, Toni Gojanović i Marija Škaričić, opisuje kao veoma prijatnu.

Ne želi da otkriva zašto uspeh i šta je poruka serije i poručuje gledaocima da pogledaju svih šest epizoda, koje su već dostupne na platformi HBO GO, dok se po jedna nova epizoda emituje nedeljom od 20 sati na kanalu HBO.

Hrvatska glumica, poznata po ulogama i u serijama Hrvatske radiotelevizije i RTL, kaže da se rad u produkciji HBO dosta razlikuje, te ističe da je, naravno, lakše raditi u boljim uslovima.

„Kada govorimo o te tri serije u tri različite produkcije, govorimo i o tri različita žanra. Svaki ima svoje zakonitosti koje čovek sledi“, rekla je Mihalić.

Upitana da li više voli daske pozorišta ili kameru, Iva kaže da to u većini slučajeva zavisi od uloge.

„Mahom zavisi od toga koji mi je zadatak, koji je izazov, koja vrsta avanture. Zavisi i od perioda, kako kad“, kaže i dodaje da je zahvalna što je imala priliku da igra i u pozorištu i na filmovima i u serijama jer, dodaje, mnoge njene kolege nemaju tu privilegiju.

Mihalić kaže i da prati rad kolega iz Srbije i da joj je žao što nije uspela da dođe u Beograd na premijeru predstave Biljane Srbljanović „Vrat od stakla“.

Dodaje da su njene kolege iz Hrvatske prilično zadovoljne predstavama koje gledaju u Srbiji.

„Ja, na žalost, nisam imala puno prilika da gledam predstave u Beogradu, ali čim se pojavi prilika, to cu učiniti“, rekla je Mihalić i dodala da ju je oduševio film „Teret“ Ognjena Glavonića.

Mihalić ističe i da ima nade za saradnju glumaca u regionu.

Kao primer navela je i predstavu Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba „Kralj Lir“, u kojoj igra pored Mikija Manojlovića, a koja je gostovala u oktobru na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

„Volela bih da mogu dolaziti češće, jako volim Beograd i imam puno prijatelja tamo, ali do februara sam u novim podelama u kazalištu, u predstavama ‘Svaki tvoj rođendan’ i ‘Glumica’, tako da će sitni luksuzi, putovanja i zabave pričekati kraj drugog meseca“, kroz osmeh zaključuje Iva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.