U trendu

Izabrana proza Save Damjanova u „Agori

BEOGRAD – Iz nove Agorine biblioteke „Damjanovi iskoni B đ slovo“ upravo je izašla knjiga „Istraživanje savršenstva“, prva u nizu izabrane proze Save Damjanova, jednog od najznačajnijih predstavnika srpske postmoderne književnosti.

Kako je rekao urednik „Agore“ Nenad Šaponja, do kraja godine planira se izlazak i druge knjige iz ove edicije, „Kolači, obmane nonsensi“.
U eseju o prvoj knjizi koja je štampana, Snežana Savkić je kazala da je „nakon trideset pet godina od prvobitnog predstavljanja srpskoj kulturnoj javnosti, roman „Istraživanje savršenstva“ prvi put u sasvim drugačijem formalnom izboru.
„Knjiga, u književnoj kritici ocenjena kao primer ‘eksperimentalne ekstremnosti’ i ‘formalno najpretenciozniji stvaralački pokušaj’ mlade srpske proze iz 80-ih godina prošlog veka, bila je otelotvorenje vizije autora o jednom do bola onostranom romanu i stereografskim prostorima pisanja Beskonačne knjige. I upravo će ovaj roman još godinu dana pre izlaska ‘Hazarskog rečnika’, anticipirati dalje tokove u proučavanju književnog dela, naročito u kontekstu pojmova nelinearnog čitanja, književnosti i hiperteksta“, napisala je Snežana Savkić.
Sava Damjanov rođen je u Novom Sadu 1956. godine. Pisao je prozu, književnoistorijske oglede i kritiku; uređivao nekoliko časopisa i edicija. Predaje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i kao gost profesor predavao na više fakulteta u inostranstvu. Priređivao je za štampu dela srpskih pisaca 18, 19. i 20. veka.

Autor je antologija stare srpske erotske književnosti i postmoderne fantastike, kao i više knjiga umetničke proze i naučnoknjiževnih studija, zbirki eseja i kritika, a 2011-2012. objavio je izabrane književno-istorijske i književno-kritičke radove u pet tomova (Damjanov: srpska književnost iskosa 1-5) u izdanju Službenog glasnika. Objavio je 2014. godine roman, „Itika Jeropolitika@VUK“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.