U trendu

Izložba „Advokat“ omaž advokatskoj profesiji 20. veka

NOVI SAD – U Galeriji likovne umetnosti Rajka Mamuzića otvorena je izložba „Advokat“ posvećena advokatskim porodicama Gojković, Romčević i Milić, a predsednica je Skupštine Srbije Maja Gojković poručila da je to omaž advokatskoj profesiji u 20. veku u Vojvodini.

„Kroz priče o radu Mite Gojkovića i njegovih kolega Stevana Romčevića i Tomislava Milića, doajena advokature Novog Sada, ali i bivše Jugoslavije, ova izložba svedoči o vremenu u kom za advokate nije bilo malih i velikih slučajeva, jer su braneći svoje klijenta branili i princip da je pravda jednaka za sve“, rekla je Gojkovićeva, otvarajući izložbu.

Dušica Bojić, autorka izložbe i direktorka Istorijskog muzeja Srbije rekla je da je genealogija porodice nešto posebno, a da je porodica Gojković odabrana da bude predstavljena ove godine.

„Vrlo bitno za genealogiju porodice je da se tradicija nastavlja, a mi u ovom slučaju imamo 60 godina postojanja jedne kancelarije, sa oca na majke na decu i unuke“, kazal je Bojić.

U ime Advokatske komore Vojvodine govorio je njen predsednik Vladimir Beljanski koji je poručio da je malo advokatskih kancelarija koje mogu da se pohvale tako dugom tradicijom, te da je njen osnivač, Mita Gojković bio je jedan od najuglednih advokata u Srbiji.

„Mitin rad je prvenstveno bio okrenut građanskom pravu. Ova izložba je ne samo sećanje na kolege Gojkovića, Romčevića i Milića, nego i sećanje na jedno vreme u kom je bilo više dostojanstva i koje je sporije teklo“, rekao je Beljanski.

Izložba „Advokat“ biće otvorena do 1. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.