U trendu

Izložba Aleksandra Cvetkovića u Galeriji 212

U beogradskoj Galeriji 212 sutra u 19 časova otvara se izložba „Alegorije na grčke mitove“ koja predstavlja najnovije radove Aleksandra Cvetkovića, jednog od najeminentnijih umetnika savremene likovne scene Srbije.

Izložba sadrži slike i mecostafe odnosno objekte koji su nastali 2016. godine kao rezultat Cvetkovićeve likovne interpretacije grčkih mitova.

„Cvetković je u novom ciklusu primenio i u mediju objekata koji, poput trodimenzionalizovanih slika, svojom prostornošću još upečatljivije alegorizuju one sadržaje koje danas pamti još jedino nemo grčko kamenje vekovima izbeljivano sunčevom svetlošću i nagrizano solju Egejskog mora“, navodi se u predgovoru kataloga.

Aleksandar Cvetković (1947) završio je diplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1973. i postdiplomske studije 1975. godine na istoj akademiji, Odsek za slikarstvo, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Priredio je preko 70 samostalnih izložbi u zemlji i svetu, i učestvovao u selekcijama nekoliko stotina likovnih manifestacija na gotovo svim kontinentima.

Dobitnik je većeg broja domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Prva nagrada za slikarstvo na 18. i 29. Oktobarskom salonu, Beograd, 1977. i 1988. i nagrada na medjunarodnoj izložbi crteža, Nirnbergu, Njujorku i Aleksandriji.

Izložba „Alegorija na grčke mitove“ trajaće do 15. novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar