U trendu

Izložba „Američka misija i epidemija tifusa u Srbiji…“

BEOGRAD – Izložba „Spasavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.“ autora Milovana Pisarija biće otvorena 11. februara u Istorijskom muzeju Srbije.

Nakon uvodnih reči Dušice Bojić, direktorke Istorijskog muzeja Srbije, i Milovana Pisarija, autora izložbe i direktora Centra za primenjenu istoriju, izložbu će svečano otvoriti Kurt Doneli, zamenik ambasadora SAD u Srbiji.

Prema rečima Pisarija, izložba predstavlja deo istoimenog istraživačkog projekta čiji je cilj upoznavanje javnosti s važnim događajem koji je promenio istorijski tok u Srbiji i svetu u periodu Prvog svetskog rata.

Javnost će biti u prilici da vidi arhivska dokumenta, fotografije, novinske članke i prateće tekstove koji svedoče o epidemiji tifusa i dolasku stranih medicinskih misija u Srbiju, s posebnim osvrtom na američku misiju.

Izložbu prati istoimeni katalog.

Izložba će biti otvorena do 28. februara, a javno vođenje će biti organizovano u subotu 16. februara, sa početkom u 17 časova, kada će zainteresovane posetioce kroz izložbu voditi Pisari.

Tokom 2018. godine izložba je gostovala u Šapcu, Boru, Novom Sadu i Užicu, a projekat je realizovan uz podršku Ambasade SAD u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.