U trendu

IzloĹžba „Analogno/Digitalno“ u Muzeju nauke i tehnike

BEOGRAD – IzloĹžba „Analogno/Digitalno“ autora SaĹĄe Ĺ epeca biće otvorena večeras u galeriji „Aleksandar Despić“ Muzeja nauke i tehnike.

Izložba se bavi jednom u osnovi inženjerskom razlikom, koja je potekla iz tehnološkog razvoja računarstva, da bi vremenom, usvojena od strane kibernetike, potom i kognitivnih nauka, postala kulturna razlika, koja na određeni način opisuje ono što zovemo informatičkim dobom ili procesom digitalizacije.

Retroaktivno, ona označava razliku između dva načina računanja ili razliku između merenja i računanja.

„Ĺ˝ivimo u vremenu kompjuterske revolucije, u informatičkom dobu, u vremenu sveopĹĄte digitalizacije. Muzika koju sluĹĄamo je digitalna, televizija je digitalna, naĹĄe fotografije takođe. Komuniciramo putem mobilnih telefona koji su digitalni uređaji, drĹžavna i sluĹžbena dokumentacija se digitalizuju, naĹĄe lične karte, vozačke dozvole i zdravstvene knjiĹžice dobijaju čipove“, podseća autor izloĹžbe.

Digitalizacija, dodaje, ima veze sa računarima koji se ugrađuju u sve više predmeta sa kojima smo svakodnevno u kontaktu.

„Računar u telefonu, u automobilu, u friĹžideru, u odeći i obući. ‘Pametne’ kuće, ‘pametni’ gradovi, ‘pametno’ druĹĄtvo. Ako je digitalna tehnologija postala sveprisutna, stiče se utisak da je neĹĄto ĹĄto zovemo ‘analogna’ tehnologija naprosto ono ĹĄto je prethodilo i kao zastarelo, otiĹĄlo u istoriju, u muzej. Na određeni način to i jeste tako, mada, kako ćemo nastojati da pokaĹžemo, ne sasvim. Ĺ ta su analogna i digitalna tehnologija? Otvorićemo viĹĄe pitanja nego ĹĄto ćemo pronaći odgovora“, istakao je autor.

Biće izloĹženi predmeti iz muzejskog fonda, raspoređeni u sedam celina „Analogije“, „Od analognog ka digitalnom“, „Merenje/računanje“, „Kibernetika“, „Mediji i informacija“, „Ulaz/izlaz: kod“ i „Interfejs: od digitalnog ka analognom“.

Izložba će biti otvorena do 30. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.