U trendu

Izložba-apel protiv iseljenja Grafičkog kolektiva iz zgrade u centru Beograda

Galerija „Grafički kolektiv“ koja mora da se iseli iz svog prostora na Obilićevom vencu, nadomak Knez Mihailove ulice, danas je priredila izložbu „Otisak vremena – Fragmenti iz istorije“.

Izložbasumarno prikazuje 70 godina postojanja te prodajne galerije i njen značaj u umetnosti Srbije i Jugoslavije.

„Večeras nećemo imati neko formalno otvaranje izložbe, jer ovaj prostor dovoljno sam po sebi govori koliko je ‘Grafički kolektiv’ značajan“, rekla je kustoskinja Galerije Ljiljana Ćinkul.

Grafički kolektiv izgubio je prostor restitucijom, a zatim prodajom, a još nije poznato gde bi se preselio, iako je rok za selidbu mesec dana.

Ćinkul je novinarima kazala da je „Grafički kolektiv“ najstarija gradska galerija posle Paviljona Cvijete Zuzorić, u Kalemegdanskom parku.

„Ovde su izlagali umetnici bez kojih nije moguće pisati istoriju savremene jugoslovenske i srpske umetnosti, posetioci su bili od Ive Andrića i Koče Popovića do Kiša, Mirka Kovača i drugih umetnika, mislim da je svaka druga priča suvišna… Teško je nabrojati sve zbog čega je ‘Grafički kolektiv’ deo nacionalnog identiteta ove države i grada, i mora da postoji“, rekla je Ćinkul.

Karikaturista Dušan Petričić je izjavio da se „sve što se otima, može ozbiljnošću sačuvati i vratiti“.

„Beograd se već ozbiljno vreme bruka, galerije će nam se naći na ulici, a i nama je tamo mesto. Izadjimo na ulicu da nam više nijedna institucija tamo ne završi. Prestanimo s nepodnošljivom promocijom zatvaranja očiju i okretanja glave“, istakao je Petričić.

On je dodao da je njegova generacija najodgovornija za užas koji se dogadja i da je zato dužna  da reaguje i preduzme nešto.

Režiser Slobodan Šijan je kazao da je „Grafički kolektiv“ jedinstven prostor i umetničko delo enterijera, arhitektonsko delo Predraga Ristića.

„Ovo je bilo mesto okupljanja u centru grada, kao da udjete u umetničko srce grada. Šteta je što nije moglo da se očuva“, kazao je on i dodao da su tu bile mnoge značajne izložbe.

Do 9. juna traje izložba na kojoj su predstavljeni najznačajniji dogadjaji, ličnosti i datumi koji obeležavaju sedam decenija rada Grafičkog kolektiva. Spremni za razgovor s posetiocima su umetnici, istoričari umetnosti i kritičari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar