najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Izložba beogradskih umetnika Tuđe haljine od sutra u Dubrovniku

0

Izložba “Tuđe haljine” o odnosu Srbije i Hrvatske devedesetih godina i saradnji umetničkih scena dva grada biće otvorena sutra u galeriji Otok u Dubrovniku u i trajaće do 15. novembra.

Umetnici, pretežno iz Beograda, kroz svoje radove pokušaće da odgovore na pitanja kao što su “čega se sećamo, a šta je ostalo u kontra-kadru kojeg nema u našem sećanju?”, najavili su organizatori.

Reč je o uzvratnoj poseti Dubrovniku, nakon izložbe “Grad je mrtav. Živeo Grad” kojom se 27 umetnika nezavisne, umetničke dubrovačke scene predstavilo u galeriji “Podroom” u Kulturnom centru Beograda tokom septembra i oktobra 2014. godine.

“Zbog istorijskog konteksta i uloge Srbije u ratovima devedesetih, aktivno učešće umetnika u uspostavljanju saradnje između dubrovačke i beogradske savremene umetničke scene i njihovo povezivanje, dve i po decenije kasnije, još uvek je od jednake važnosti, jer veze između dva, nekada povezana grada, danas skoro da i ne postoje”, navedeno je u saopštenju.

Među umetnicima koji će se predstaviti na izložbi su Ana Adamović, Boris Burić, Doplgenger, Goranka Matić, Vladimir Miladinović, Jelena Mijić, Andrea Palašti, Grupa Škart, Igor Hofbauer i Bora Ćosić.

Izložbu će u 20.00 časova otvoriti muzičko duo Ah, Ahilej nastupom “25 minuta opšteg mesta”, a u pratećem programu biće prikazani nagrađivani dokumentarni filmovi “Pismo ocu” i “Miraž” Srđana Keče.

Organizatori su Kulturni centar Beograda, udruženje Kontra i Art radionica Lazareti uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Ministarstva kulture Hrvatske, Grada Beograda, Grada Dubrovnika i Zaklade Kultura Nova.

Naziv izložbe preuzet je iz naslova pesme grupe Škart nastale 2008. u kratkom, ličnom dijalogu sa Arsenom Dedićem, koji će u formi video rada biti prvi put prikazan javno u okviru izložbe.

(Beta)

Pogledajte i...

Napiši odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.