U trendu

Izložba „Čistač“ afirmativna međunarodna promocija Srbije

BEOGRAD – Vlada Srboije saopštila je danas da je retrospektivna izložba Marine Abramović „Čistač“ u Muzeju savremene umetnosti, a koju su podržale vlada i nacionalna platforma „Srbija stvara“, uspešna i afirmativna međunarodna promocija Srbije kao kulturne, inovativne i kreativne zemlje talentovanih ljudi.

Poseta od 76.000 ljudi iz Srbije i inostranstva, vanredno interesovanje domaćih i stranih medija, kao i ugledna imena iz sveta umetnosti koji su posetili Beograd, ukazuju da je izložba ostvarila najvažniji cilj, kazala je viša savetnica predsednice vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme „Srbija stvara“ Ana Ilić.

„Kultura ima ogroman potencijal da izgradi reputaciju države, privuče investicije, ekonomski, društveni i razvoj turizma. Ovako afirmativno medijsko praćenje izložbe, posebno u svetskim medijima, vredi jednako kao višemilionska marketinška kampanja, a ima dalekosežnije efekte. Zato stalno ističemo da treba ulagati više novca u kulturu“, kazala je Ilić.

Ona je navela da je organizatzorima bilo veoma važno i da Marini Abramović omoguće da se, posle toliko godina, u svojoj zemlji predstavi onako kako zaslužuje.

„Isto tako želimo da podržimo sve naše talentovane i uspešne umetnike, naučnike, inovatore koji su u svetu postigli značajne rezultate i koji su već najbolji ambasadori naše zeml?e. To je glavni cilj platforme Srbija stvara“, kaže Ilić.

Ističe da je posebno važno i to što su u mnogim svetskim medijama osim same izložbe „Čistač“ promovisane i mnoge druge umetničke galerije, dizajnerski studiji i prodavnice, kao i kulturna i turistička mesta u Beogradu i Srbiji.

„Ne samo da je jedan Njujork tajms izložbu stavio na listu 28 najvažnijih u 2019. godini, već je i britanski Bi-Bi-Si Beograd proglasio jednim od pet najkretivnijih gradova na svetu. O izložbi su pisali i nemački Dojče vele, Vašington post, Si-En Treveler, Biznis insajder, magazini Vajerd i Forbs, španska agencija E-Fe-E, Ej-Bi-Si Njuz, ali i mnoge umetničke publikacije, poput: Artnet, Gugenhajma, Modernizam, Artlend magazina…“, navela je Ilić.

Pominje i veliki broj uglednih imena iz struke koje je izložba privukla, među njima Žeroma Sansa, kustosa, kritičara savremene umetnosti i koosnivača „Palais de Tokyo“ u Parizu, Reina Volfsa, holandskog istoričara umetnosti, kustosa i direktora Muzeja „Steleijk“ u Amsterdamu, Ulija Siga, švajcarskog biznismena, dipomatu i kolekcionara umetnina, član savetodavnog odbora Tejt Modern galerije u Londonu…

U izložbu „Čistač“, koja je trajala je od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine, uloženo je milion i 300 hiljada evra. Od toga je Vlada preko Ministarstva kulture i informisanja izdvojila oko 660 hiljada evra, dok su ostatak finasirali donatori i sponzori. Zbog vioskog nivoa produkcije, samo u tehničku opremu uloženo je 300.000 evra. Važno je istaći da će ta ista oprema ostati u Srbiji na korišćenje kulturnim i umetničkim institucijama.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu od prodaje ulaznica i suvenira zaradio je oko 240 hiljada evra, a upravo zbog subvencija države, a na inicijativu Kabineta predsednice vlade Ane Brnabić, koja je prepoznala važnost ovakve izložbe za celokupnu kulturnu i umetničku scenu Srbije, karte su koštale minimalnih 600 dinara. Ideja je bila da se pristupačnom cenom omogući što većem broju građana da poseti izložbu.

„Osim što smo našoj publici omogućili da vidi Marinina dela, ova izložba uradila je mnogo više za Srbiju – mesecima se u javnosti polemisalo o umetnosti, svetski mediji prenosili su najpozitivnije utiske iz naše zemlje, mladi umetnici koji su učestvovali u realizaciji izložbe i performansima imali su priliku da se predstave i svojim autorskim delima. Ovo ulaganje se višestruko isplatilo i sada ostaje da smislimo kojim sledećim sličnim događajem ili kreativnim projektom da nastavimo ovaj pozitivan trend“, zaključuje Ana Ilić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.