U trendu

Izložba „Čistač“ Marine Abramović od 21. septembra u MSU

BEOGRAD – Dugoočekivanu retrospektivnu izložbu „Čistač“ Marine Abramović, jedne od najvećih svetskih umetnica, domaća i regionalna javnosti moći će da pogleda u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine, najavili su danas organizatori.

Ujedno, ovo će biti jedinstvena prilika da se publika upozna sa najznačajnijim radovima jedne od vodećih umetnica performansa u njenom rodnom gradu, prvi put nakon 44 godine.

„Čistač“ je prva velika evropska retrospektiva njenog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku.

Izložba u Srbiji predstavlja poslednju stanicu na turneji i ima poseban značaj jer simboliše povratak umetnice u grad njenog rođenja gde je poslednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.
„Veoma se radujem povratku kući i predstavljanju retrospektive rada publici na ovim prostorima. Želja mi je da Čistača pogledaju pre svega mladi kojima bih volela da približim sve što sam uradila u proteklih 50 godina. Svaka nova generacija nosi neku posebnu energiju koja za mene predstavlja večitu inspiraciju“, izjavila je Marina Abramović u susret druženju sa ovdašnjom publikom.
Postavka hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umetnice – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, pionirom umetnosti performansa sedamdesetih godina i njenim bivšim partnerom, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve.

Kroz ovu retrospektivu, koja ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova: slike, crteže, objekte, fotografije, audio i video radove, filmovi, scenografije, reperformanse i arhivsku građu, antologijska dela umetnosti performansa kao i dela koja su obeležila njen recentni opus.
Dodatno, program izložbe čine i projekcije filmova o Marini Abramović, predavanja o umetnosti performansa i javna vođenja, sa ciljem da se javnosti približi njeno kompleksno stvaralaštvo koje uključuje i značajne radove iz rane beogradske faze.
Izložbu „Čistač“ organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

Zlatni sponzor izložbe u Beogradu su Erste Banka i ERSTE Fondacija.
Kustosi su Dejan Sretenović iz Muzeja savremene umetnosti, Lena Ešling iz Moderne Museet, Tine Colstrup iz Louisiana Museum of Modern Art i Susanne Kleine iz Bundeskunsthalle.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar