U trendu

IzloĹžba dela Vinsenta van Goga u Francuskoj

IzloĹžba dela Vinsenta van Goga otvorena je danas po prvi put u francuskom gradu Arlu, gde je taj holandski umetnik boravio 1888. i 1889. godine.

Fondacija „Vinsent van Gog“ organizator je izloĹžbe pod nazivom „Van Gog u Provansi“, koja će trajati do 11. septembra i na kojoj će biti prikazano 31 delo slavnog umetnika.

To je treća izložba Van Gogovih dela pod pokroviteljstvom fondacije koja nosi njegovo ime, osnovane 2014. godine.

IzloĹžene slike pozajmljene su iz Van Gogovog muzeja u Amsterdamu i muzeja Kreler-Miler u Oterlou, a 29 je prvi put izloĹženo u Arlu.

Tema izloĹžbe je umetnikova evolucija od tradicionalnog ka modernom, a prikazane su i pripremne studije za neke od njegovih najpoznatijih slika.

Na izloĹžbi su i dva čuvena Van Gogova autoportreta, „Autoportret s lulom“ iz 1886. i „Autoportret sa sivim ĹĄeĹĄirom“.

Van Gogovi uzori bili su Rembrant, Delakroa, Fransoa Mije i Ĺ˝il Breton, a u njegovom opusu je 28 reinterpretacija njihovih remek-dela, od kojih je najpoznatija verzija Delakroaove „Pijete“, na kojoj mrtvi Isus ima lik duĹĄevno poremećenog Van Goga.

Fondacija „Vinsent Van Gog“ organizovala je dve izloĹžbe dela tog umetnika, od kojih je jedna bila posvećena upravo godinama provedenim u Arlu, tokom kojih je Van Gog izradio oko 500 slika, crteĹža i akvarela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.