Izložba „Džez u Beogradu“ ispred „Cvijete Zuzorić“

BEOGRAD – Izložba „Džez u Beogradu“ biće otvorena u četvrtak, 18. aprila, na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ u okviru manifestacije Dani Beograda, najavili su danas organizatori.

Izložbu je realizovao autorski tim koji su činili Vanjuška Martinović, direktor Muzičke škole „Stanković“, Zorica Kojićmuzički kritičar i profesor klavira MŠ „Stanković“ i Vojislav Pantić – džez kritičar i umetnički direktor Beogradskog džez festivala, u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava“.

Dizajner izložbe je Dobrila Stevanić.

Izložba „Džez u Beogradu“ inspirisana je skoro jedan vek dugom tradicijom sviranja i slušanja džeza u Beogradu, izuzetnim značajem Beogradskog džez festivala u 20. i 21. veku, kao i 25.godišnjicom postojanja prvog džez odseka u regionu, pokrenutog u Muzičkoj školi „Stanković“ 1993. godine.

Izložba predstavlja priliku da se široj javnosti protumači tajna zvučna mapa Beograda – ona koja kroz radove naših uglednih fotografa, kao i inostranih majstora džez fotografije, dokumentuje postojanje džezera i njihovih mnogobrojnih sastava i koncerata u Beogradu, od druge polovine dvadesetih godina prošlog veka do danas.

Serija fotografija sa nastupa i izvan scene otvara stranice zaboravljenih dešavanja, prikazujući velike junake našeg kulturnog života, njegove modernizacije i uključivanja u svetske tokove.

Izložba nas podseća i da celovita povest džeza u Beogradu i Srbiji još uvek čeka da bude napisana.

Ona predstavlja mali-veliki prilog nekom budućem naporu da se istinski heroji muzike i, posebno, džeza ove zemlje otrgnu od zaborava, ali i argument muzičke budućnosti koja se upravo ovog časa kuje u majstorskim radionicama Džez odseka MŠ „Stanković“.

U to će nas uveriti izabrani polaznici odseka pod vođstvom profesora Ivana Radivojevića koncertnim nastupom na otvaranju izložbe.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike