U trendu

IzloĹžba fotografija Marija Muhnika u Institutu Servantes

BEOGRAD – Od nesvakidaĹĄnjeg portreta Gabrijela Garsije Markesa do jedne od poslednjih fotografija Hulija Kortasara, nova izloĹžba u Institutu Servantes „Mario Muhnik, fotograf“, koja će biti otvorena sutra, vodi posetioce na jedinstveno putovanje kroz knjiĹževnost 20. veka.

Čuveni španski izdavač Mario Muhnik (Buenos Aires, 1931) sasvim neplanirano, ali vrlo vešto zabeležio je na svojim crno-belim fotografijama neke od najznačajnijih književnika 20. veka.

Sa mnogima od njih bio je prijatelj, nekima od njih pružio je šansu još na početku karijere, mnogo pre nego su postali slavni nobelovci, a pojedine je fotografisao tek u prolazu, ostavljajući za sobom portrete vredne divljenja.

Tako će beogradska publika na izloĹžbi „Mario Muhnik, fotograf“ moći da pogleda nesvakidaĹĄnju fotografiju nobelovca Gabrijela Garsije Markesa iz mlađih dana, na kojoj osim čuvenih brkova ima i bradu, ali i sasvim neobičnu fotografiju Hulija Kortasara, nastalu nekoliko meseci pre njegove smrti, navodi kustos izloĹžbe Markos Rikardo Barnatan.

Osim portreta Borhesa, Ljose, Bovoar, Sartra, Kalvina i drugih, posetioci će moći da pogledaju i Muhnikove fotografije Pariza, Lisabona i ostalih gradova na kojima su uvek prisutni obrisi književnosti ili ljubavi prema knjigama.

Iako je po struci fizičar, Muhnik se posle izvesnog vremena bavljenja naukom opredelio za izdavaštvo, vraćajući se profesiji svog oca, čuvenog izdavača Hakoba Muhnika.

Ljubav prema knjizi spojila ga je sa dobro poznatim evropskim i latinoameričkim piscima, a strast prema fotografiji je ta zahvaljujući kojoj ovi njegovi susreti sa junacima pisane reči i danas žive.

Postavka „Mario Muhnik, fotograf“ sačinjena je od fotografija koje je Muhnik 2017. godine donirao Institutu Servantes.

Njih beogradska publika ima priliku da vidi nakon Pariza, VarĹĄave i Krakova, zatim se Muhnikov crno-beli svet seli se u austrijsku prestonicu.

IzloĹžba „Mario Muhnik, fotograf“ biće otvorena do 31. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar