U trendu

Izložba fotografija 'Primenjena nostalgija' u Beogradu pokazuje zajednički kulturni prostor Evrope

U Beogradu je danas otvorena 17. izložba „Primenjena nostalgija“, ovog puta s umetničkim, autorskim fotografijama Beograda i Helsinkija. 

Autorka iz Srbije Marija Piroški je u Helsinkiju tokom jula fotografisala mesta, dogadjaje, prizore i ljude koji su je podsetili na Beograd. Istovremeno je autorka iz Finske, Tanja Mikola, fotografisala Beograd.

„Primenjena nostalgija“ je serija zajedničkih izložbi po dva fotografa – jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće EU. Pošto Finska upravo predsedava EU, u Jugoslovenskoj kinoteci su od dnas izložene fotografije Beograda i Helsinkija.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je danas da ta serija izložbi pokazuje da je Srbija deo kulturnog prostora Evrope, a ta vrsta pripadnosti jedna je od najbitnijih stvari za evrointegracije.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se, kada se govori o povezivanju, „misli na mostove, na pruge, na puteve“, ali „ove fotografije daju još jedan način da se povežemo, kroz umetnost“.

Fabrici je istakao da fotgrafije Beograda i Helsinkija prikazuju i jedinstvo i raznolikost, a to čini EU.

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta naglasio je da je njegova država posvećena proširenju EU na Balkan pri čemu je „jedan od prioriteta da naglasimo poštovanje kulturnih vrednosti EU“, te je rekao da je izlozba fotgrafija Beograda i Helsinkija „sjajna ideja i sjajan način da se u Srbiji obeleži finsko predsedavanje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.