U trendu

Izložba „Homo Interior“ u Italijanskom institutu za kulturu

BEOGRAD – Izložba „Homo Interior“ biće otvorena 31. oktobra u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu povodom obeležavanja Dana italijanske savremene umetnosti u Srbiji, najavili su danas organizatori.

Ova jedinstvena postavka sadržaće dela Nikole Samorija iz Italije, Radenka Milaka iz Bosne i Hercegovine, Dragana Zdravkovića iz Srbije.

Kustoskinja zložba je Ksenija Samardžija.
Dani italijanske savremene umetnosti ove godine održavaju se po prvi put širom sveta, u organizaciji Asocijacije italijanskih muzeja savremene umetnosti i Ministarstva kulture Italije u cilju promocije novijeg italijanskog umetničkog nasleđa.

U samoj Italiji manifestacija se uspešno održava od 2005. godine.

Nikola Samori, u svojim slikama i skulpturama polazi od italijanskog slikarskog nasleđa. Proces započinje građenjem, stvaranjem ličnosti koju naknadnim intervencijama dovodi do destabilizacije.

Radenko Milak, u svojim svedočenjima i hronologijama, zadržava monohromatsku perspektivu događaja. Crno-belim radovima, arhivira dešavanja i situacije.

Iz pozicija različitih sagledavanja od introvertnog ka ekstrovertnom, u među-prostoru između Samorija i Milaka, nalazi se tematika Dragana Zdravkovića.

Nakon izložbi „Stanje hibernacije“ i „Enklavija“ , Zdravković nastavlja u čistom slikarskom maniru da gradi prostorne senzacije. Ovoga puta uvodi triptih, kao oltarski narativ u koji učitava mistične predele.

Izložba traje do 30. novembra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike