Izložba Homo Interior u Italijanskom institutu za kulturu

BEOGRAD – Povodom obeležavanja Dana italijanske savremene umetnosti u Srbiji, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu danas će biti otvorena međunarodna izložba „Homo Interior“.

Svoja dela predstaviće trojica umetnika: Nikola Samori (Italija), Radenko Milak (Bosna i Hercegovina) i Dragan Zdravković (Srbija), a kustoskinja je Ksenija Samardžija.

Izložba „Homo Interior“ povezuje tri različita vizuelna promišljanja, u jedinstvenu postavku.

Radovi umetnika koji potiču iz različitih sredina koje su određene tradicijom i geografski bliske, međusobno su povezani kroz intuitivno razumevanje klasičnog slikarskog jezika.

Nikola Samori u svojim slikama i skulpturama polazi od italijanskog slikarskog nasleđa.

Proces započinje građenjem, stvaranjem ličnosti koju naknadnim intervencijama dovodi do destabilizacije.

Radenko Milak, u svojim svedočenjima i hronologijama, zadržava monohromatsku perspektivu događaja – crno-belim radovima, arhivira dešavanja i situacije.

Iz pozicija različitih sagledavanja od introvertnog ka ekstrovertnom, u međuprostoru između Samorija i Milaka, nalazi se tematika Dragana Zdravkovića.

Nakon izložbi „Stanje hibernacije“ (MSU) i „Enklavija“ (Venecijansko bijenale, 2017), Zdravković nastavlja u čistom slikarskom maniru da gradi prostorne senzacije.

Ovoga puta uvodi triptih, kao oltarski narativ u koji učitava mistične predele, a prostori stvaraju utisak privremenog staništa – mesta zapitanosti, razrešenja, mesta na kojima se traže odgovori, u kome se miruje i povremeno nalazi utočište.

Dani italijanske savremene umetnosti ove godine održavaju se prvi put širom sveta, u organizaciji Asocijacije italijanskih muzeja savremene umetnosti (AMACI) i Ministarstva kulture Italije (MIBACT) u cilju promocije novijeg italijanskog umetničkog nasleđa, a u Italiji manifestacija se uspešno održava od 2005.

Izložba će trajati do 30. novembra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike