U trendu

Izložba i koncert na otvaranju trećeg Syinergy festivala

NOVI SAD – Treći Međunarodni pozorišni festival Synergy WTF otvoren je sinoć u novosadskom pozorištu „Ujvideki Szinhaz“, a publika je imala priliku da vidi izložbu „Pozorište u fotografskoj umetnosti“, u organizaciji Sterijinog pozorja.

Nakon toga prisutnima su se obratili direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, rediteljka iz Nemačke, koja je ujedno i gošća festivala, Monika Dobrovlanjska, zatim direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić, kao i frontmen grupe Kal – Rock rnr Roma, Dragan Ristić.

„U ovom izdanju festivala smo definiciju jezičke, odnosno etničke manjinske pripadnosti proširili u smislu da su ove godine u repertoar uvrštene i one predstave koje se ne igraju na jeziku određene manjinske zajednice, ali se bave svom problematikom koju bismo mogli svrstati pod pojmom manjinskog“, istakao je direktor Novosadskog pozorišta.

Rediteljka Monika Dobrovlanjska, čije će se dve predstave „Pandorina kutija i Kompenzacija“ igrati večeras i sutra u okviru festivala, obratila se publici i izrazila zahvalnost što učestvuje u projektu Novosadskog pozorišta.

„Drago nam je što smo deo jednog ovakvog festivala koji nastoji da, posredstvom kulture, izbriše fizičke granice. Svi zajedno moramo da se pozabavimo dihotomijom naše/nije naše i zahvalna sam što smo naišli na pozorišta i individue uz čiju pomoć ovo neće biti nemoguće“, navela je Dobrovlanjska.

Usledio je koncert grupe „Kal“, koja je svojim energičnim muzičkim izrazom publiku podigla na noge.

Jedinstveni miks balkanske muzike, džipsi zvuka, roka, panka, bluza i džeza pravi je primer sinergije, i odlična najava pozorišnog programa koji traje do 28. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.