U trendu

Izložba igračaka: Detinjstvo izloženo publici

JAGODINA – U Zavičajnom muzeju u Jagodini sinoć je otvorena izložba dečijih igračaka od praistorije do danas, projekat pet muzeja Srbije, a realizuje se sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Ovo zanimljivo detinjstvo izloženo publici, privuklo je veliki broj posetilaca, od najmlađih do najstarijih, a neki od njih su se, u detinjstvu, i igrali ovakvim igračkama.

Posetioce je pozdravio direktor muzeja Srboljub Miletić, a o izložbi su govorile kustoskinje muzeja iz Jagodine Sonja Perić i Jasmina Trajkov i iz muzeja iz Zaječara Maja Živić.

„Izložbu čine dečije igračke iz muzejskih fondova od najstarije očuvanih iz perioda neolita, od šestog milenijuma pre nove ere do današnjih dana, igračke od različitih materijala: keremičke, koštane, drvene, krpene, metalne, plastične, ogračke koje su deca dobijala ili koje su sama napravila“, objasnila je Perićeva, koja je po zvanju arheolog.

Pored igrački iz muzejskih zbirki, izložene su i igračke, uglavnom iz sedme i osme decenije 20. veka koje su sakupili radnici i saradnici muzeja.

„Izložbu smo nazvali ‘Mila moja – dečije ogračke od praistorije do danas’, a cilj je da predstavi dečije igračke koje u svojim zbirkama čuvaju muzeji, obuhvatajući široki vremenski period“, rekla je Jasmina Trajkov.

„U interpretaciji je korišćen multidisciplinarni pristup, jer su igračke sagledane iz ugla arheologije, etnologije, istorije, istorije umetnosti, socijologije. Na ovaj način ukazano je na različite funkcije igračaka, od didaktičke preko njihovog značaja u pripremanju dece da preuzmu ulogu odraslih, do funkcionisanja igračke kao statusnog simbola roditelja, što je fenomen koji je prisutan i danas“, objasnila je Trajkovljeva.

Izložba je zajednički projekat muzeja Zaječara, Požarevca, Negotina, Jagodine, Knjaževca i Sremske Mitrovice, a biće otvorena do 22. marta.
U okviru izložbe, organizovana je i interaktivna radionica za najmlađe, gde su se igrali praveći od gline seosko domaćinstvo s pratećim objektima, figurice ljudi i životinja, pejzaž, kao i od pruća, kamenčića…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.