U trendu

Izložba instalacija Radomira Kneževića u Galeriji „Haos“

BEOGRAD – Nakon crteža u porcelanu, Galerija „Haos“ nastavlja sa prezentacijom autentičnih linearnih instalacija, „oprostorenih“ crteža, ovoga puta realizovanih od povezanih niti pruća.

Reč je o umetniku Radomiru Kneževiću, čiji radovi nisu ni crteži ni skulpture, već instalacije, „crteži od pruća“, koji na jedinstven način osvajaju izložbeni prostor, a publika će moći da ih pogleda od sutra na izložbi koju je autor naslovio „Posveta sećanju“.

Nadovezivanjem elemenata od pruća, Knežević po prostoru galerije crta i vizuelno definiše sada sve složenije i asocijativno konkretnije oblike, ili bar ono što se izvesno udaljava od apsoluta nekadašnje apstrakcije“, kaže Gordana Stanišić u tekstu za izložbu u Galeriji „Haos“.

Linija je, kako primećuje, u permanentnom, gotovo ritualnom procesu kretanja, između organskog, prirodnog račvanja i tkanja, ali i prinudnog, konstrukcionog podvrgavanja savijanjima i distrakcijama, spajanjima i međusobnim prožimanjima, sudarima i zgušnjavanjima.

Radomir Knežević je rođen 1957. godine u Kikindi.

Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1983. godine, kao i magistarske studije na istom fakultetu 1988. godine.

U zvanju je redovnog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a bio je član mnogih umetničkih saveta, zatim gostujući profesor, rukovodilac Centra za grafiku i vizuelna istraživanja FLU, kao i prodekan FLU.

Od 1983. godine do danas imao je 35 samostalnih izložbi.

Izlagao je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: u Parizu, Milanu, Nju Meksiku, Buenos Airesu, Mariboru, Sarajevu, Novom Sadu, Banja Luci, Amsterdamu, Kilu, Malmeu, Tokiju, Solunu, Bijeljini, Ugljeviku, Prnjavoru, Budimpešti, Beču, Herceg Novom, Igalu, Ljubljani…

Dobitnik je više nagrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar