U trendu

Izložba japanske umetnosti inspirisane knjigom iz 1000. godine

NJUJORK – Njujorški Metropoliten muzej otvorio je izložbu japanske umetnosti inspirisane jednom od klasičnih knjiga napisane 1000. godine , javila je pres služba najvećeg američkog muzeja

U pitanju su ilustracije za najčuveniju japansku knjigu „Priča o Gendžiju“, koju je napisala plemkinja Murasaki Šikibu (rođena oko 978, umrla 1014. godine).

Izlozba koja će biti otvorena do 26. juna obuhvata 120 eksponata iz 32 javne i privatne kolekcije od kojih mnoga dela nisu niklada do sada napustila Japan.
Cilj izložbe je da se pokaže u kojoj su meri ilustreacije za „Priče o Gendžiju“ uticale na japansku umetnost u proteklih hiljadu godina.

Knjiga koja je često nazivana prvim romanom očaravala je čitaoce tokom vekova svojim narativnim stilom, humorom i duhom i nezaboravnim likovima, pre svega princom Gendžijem, čiji su život i ljubavi opisani u romanu.

Izložbu je organizovao Metropoliten uz pomoć Nacionalnog muzeja iz Tokija, japanske fondacije i hrama Išijamadera.
Ova izložba biće prva u svetu izvan Japana koja će najdetaljnije dočarati vizuelni svet iz vremena kada je Murakami napisala svoju Priču o Gendžiju i ona će, osim ilustracija, predstaviti svilene odežde, predmete od laka, nosiljku za nevestu iz perioda Heia(794-
2285).
Sačinjen od 54 poglavlja roman, inače, opisuje detinjstvo i mladost princa Gendžija sve do njegove smrti, kao i život njegovih neposrednih potomaka.

Organizovana u osam celina izložba predstavlja i najpoznatije žene pisce u istoriji japanske književnosti kao i kako su budisti prihvatili ovu priču o raskalašnom životu na carskom dvoru.

Među eksponatima se nalaze i dva koja se ubrajaju u japansko nacionalno blago. Jedan je paravan koji je izradio Rinpa majstor, a drugo je jedna predivnih sutri iz perioda Heiana, koja je u vezi sa romanom. Ova dva eskponata biće izložena prvih šest sedmica, a zatim će biit zamenjena drugim remek delima.
„Priča o Gendžiju“ biće prikazana i u formi stripa – mange, pa će i nove generacije moći da uživaju u ovoj priči.

Ovom izložbom započinje program predstavljanja japanske umetnosti američkoj publici, a koji će trajati tokom cele godine.

(Tanjug)

Napišite komentar