U trendu

Izložba K. Božovića u rezidenciji ambasadora Švajcarske

BEOGRAD – Samostalna izložba jednog od najistaknutijih domaćih vizuelnih umetnika srednje generacije, Nikole Kolje Božovića, biće otvorena 14. septembra u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu. Izložba slika, skulptura i instalacija pod nazivom „Epik“ predstavlja Božovićeve vizuelne parafraze epskih pesama iz ciklusa o Marku Kraljeviću.

„Transponovanjem južnoslovenskih folklornih epova o Marku u današnje doba i u formu performansa, Božović prati logični sled prelaska pripovedačke žanrovske forme 14. veka (deseterička epika izvođena uz gusle) u popularne žanrove današnjice (animacija, performans, pseudo-dokumentarizam i selfi), projektujući recidive epske forme i motiva, kao što su Markov buzdovan šestoperac ili verni konj Šarac, u stilizovane i komodifikovane postindustrijske fragmente“, objašnjava kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar.

Božović, kako zapaža Lazar, prepoznaje želju za karakterizacijom i bližom identifikacijom sa herojem i istražuje je kroz duhovitu seriju radova kojima epski diskurs vezuje za savremenu opsesiju popularnošću.

„Uz pomoć perike, kostima i šminke, umetnik stvara seriju konceptualnih portreta, projektujući uznemirujuće ranjiv i ambivalentan lik koji želi da se dopadne, dok epske parafraze služe kao dekor fikcije i performansa gde umetnik istražuje savremene opsesije heroizmom, popularnošću i mitologijom. Marko/Kolja je groteskni, ali dopadljivi heroj spreman na sve“, objasnila je Lazar.

Nikola Kolja Božović (1975) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde radi kao vanredni profesor.

Jedan je od osnivača grupe HYPE i asocijacije „Umetnost realnosti“.

Izlagao je u Beču, Kelnu i Moskvi, na Internacionalnom bijenalu umetnosti u Pekingu (2017) i u Muzeju umetnosti Kine u Šangaju (2017).

Dobitnik je nagrade za studentski crtež (1999), nagrade „Zlatna paleta“ (2001) i „Beli anđeo“ (2001), kao i počasne nagrade „Centro-periferia“.

Njegova dela se nalaze u RADIX kolekciji u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Borusan kolekciji u Istanbulu.

Ambasador Švajcarske Filip Ge smatra da Božović pripada grupi savremenih umetnika koji sa sobom nose jedinstveno kulturno nasleđe karakteristično za prostor jugoistočne Evrope.

„Više od 20 godina od raspada Jugoslavije, Srbija, kao i njeni susedi, gradi nove društvene i kulturne reference u pravcu stvaranja snažnijeg nacionalnog jedinstva. Preispitujući društvo u kome žive, nezavisni umetnici ističu vrednosti poput tolerancije i otvorenosti i na taj način doprinose pozitivnom preoblikovanju identiteta društva“, primetio je Ge.

Izložba „Epik“ biće otvorena za javnost od 19. septembra do 1. novembra i to dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom od 16 do 18, a potrebno je zakazati dolazak putem mejla laa@eda.admin.ć ili telefona +381 63 251 142.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.