najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izložba kanadskog umetnika u zrenjaninskoj galeriji

U Savremenoj galeriji Ečka u Zrenjaninu otvorena je izložba kanadskog umetnika Dereka Besanta “Kraj jezika”, na kojoj je predstavljeno 26 radova koji, kako je rečeno, tek u interakciji sa publikom postaju kompletno umetničko delo.

Predstavljajući izložbu, kustos Savremene galerije Slavica Popov kazala je da se na fotografijama vide portreti, ali da se njihovi obrisi naziru tek sa određene udaljenosti.

“Kako posmatrač prilazi radovima, lica sa slika nestaju i u fokus dolaze tekstovi koji su ispisani preko lica”, kazala je ona.

Kako je navela, u pitanju su odlomci priča koje je umetnik vodio sa portretisanim osobama i predstavljaju lični uvid u odnos umetnika i portretisanog, a izložbu prati i zvučna instalacija, koja se bazira na temi daljine.

Realizaciju izložbe omogućili su kanadska ambasada u Beogradu i grad Zrenjanin.

Derek Besant je kanadski umetnik rođen 1950. godine. Studirao je na Univerzitetu Kalgari. Radio je dizajn izložbi za mnoge galerije i muzeje, kao i dizajn kataloga. Vodio je katedru za crtanje na Alberta koledžu za umetnost i dizajn, gde je predavao skoro 30 godina. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada u oblasti umetnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike