U trendu

Izložba Kevina Džeroma Eversona u Novom Sadu

BEOGRAD – U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, od 24. maja do 24. juna biće priređena samostalna izložba svetski priznatog afroameričkog avangardnog filmskog umetnika Kevina Džeroma Eversona.

Nakon hvaljene prezentacije njegovih filmskih radova 2017. godine u galeriji Tejt Modern u Londonu, iscrpnog preseka karijere 2018. u Harvardskom filmskom arhivu i retrospektive u pariskom Centru Pompidu ove godine, ovaj uticajan američki umetnik dolazi, na vrhuncu svoje uspešne karijere, u Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

Izložba će obuhvatiti digitalne projekcije kratkih filmova Kevina Džeroma Eversona snimljenih na 16mm traci, kao i njegov osmočasovni magnum-opus „Park Lanes“.

Kevin Džerom Everson se smatra jednim od najznačajnijih i najproduktivnijih crnih filmskih umetnika danas, sa više od 150 filmova i video-radova.

Eversonov stil se, prema rečima kustosa izložbe Grega de Kjura, prepoznaje odmah „u odsustvu stila, u redukciji i pročišćenju stila“.

„Možemo to nazvati antiestetikom, isticanjem u prvi plan postupaka i detalja iz svakodnevice, ali je najvažnije da Everson konstantno istražuje društvene i kulturne uslove u kojima žive američki crnci u 21. veku“, objašnjava De Kjur.

Everson je rođen 1965. godine u američkoj državi Ohajo, gde je studirao umetnost, sa fokusom na fotografiju i diplomirao na tamošnjem državnom univerzitetu.

Nakon kratkog bavljenja slikarstvom i performansom tokom 1990-ih, svoju umetničku praksu oslonio je na dva stuba: skulpturu i pokretne slike.

Središnja tema postala mu je svakodnevica, kultura i iskustvo crnaca, prvenstveno u SAD, kao i nevidljivo i nedovoljno cenjeno umeće rada.

„Park Lanes“, osmočasovni video koji, u gotovo realnom vremenu, beleži jedan radni dan unutar fabrike u Virdžiniji koja proizvodi opremu za kuglanje, centralni je deo novosadske izložbe.

Mnoge Eversonove ključne teme i opsesije prisutne su u tom video-radu: manuelni rad kao veština, lokacije na kojima se radi, vreme i trajanje, industrijski objekti, proces…

U sadašnjem, središnjem trenutku Eversonove karijere, upravo je ovaj video njegov magnum-opus, zadivljujući spomenik složenim kvalitetima rada koji prikazuju i stvaraju savremena dela u pokretnim slikama.

Tokom svoje plodne karijere, Everson je režirao devet celovečernjih i više od 150 kratkih filmova, prikazanih na velikim međunarodnim filmskim festivalima poput Sandensa, Toronta, Roterdama, Berlina, Londona, En Arbura, Oberhauzena.

Retrospektive Eversonovog opusa priređene su u Muzeju savremene umetnosti u Seulu, na Vijenalu u Beču, festivalu Visions du Reel u Nionu, u Muzeju savremene američke umetnosti Vitni u Njujorku.

Trenutno radi kao profesor umetnosti na Univerzitetu u Virdžiniji.

Izložba u Novom Sadu realizuje se u saradnji kustosa Grega de Kjura s Muzejom savremene umetnosti Vojvodine uz svesrdnu pomoć kustoskinje muzeja Mirjane Dušić, kao i Centra za nove medije_kuda.org iz Novog Sada i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar