U trendu

IzloĹžba naivnog slikarstva

Nedavno je u Briselu Srbija dobila priliku da se predstavi Evropskoj uniji kroz Ĺživopisne boje i motive slikara naivaca iz Vojvodine i Pomoravlja. Tako će sve do sredine meseca marta 2007. godine veliki hol zgrade Evropske komisije u Berelejmonu ulepĹĄavati čak 70 slika srpskih naivaca iz Kovačice, Subotice, Aradaca, Uzdina, Padine, Pančeva, Zrenjanina, Svilajnca, Jagodine, Oparića i Pirota. Veći deo izloĹženih slika pripada galeriji „Babka“ iz Kovačice i posle predstavljanja u EK, naĹĄi naivci će imati priliku da izlaĹžu i krajem ove godine u Evropskom parlamentu u Briselu.
Izložbu je svečano otvorio evropski komesar za obrazovanje i kulturu Jan Figel, zajedno sa šefom srpske misije pri EU, Roksandom Nindžić. Cilj izložbe je da se pokaže kako različiti narodi mogu da žive harmonično u različitosti, čuvajući svoj identitet. Škola naivnog slikarstva u Kovačici dokaz je o postojanju društva koje može da promoviše i ceni različitost, dobrotu u ljudskim bićima, ljubav prema prirodi, najbližoj okolini. Cilj je, naravno, i podržavanje evropske aspiracije Srbije prilikom radova na realizaciji evropskih perspektiva za našu državu. Zvaničnike EK i prisutni diplomatski kor pozdravila je naivna slikarka Zuzana Vereska, koja je, zajedno sa još nekoliko naivnih slikara iz Kovačice u narodnim nošnjama, dočarala kako se na selu i posle napornog dana može pronaći vremena i snage za umetnost.
Vereska je inače poreklom Slovakinja, maternji jezik joj je slovački, tečno govori srpski, ali se umetnica očito najbolje izraĹžava kroz svoje slike, od kojih je „Tro mlade na biciklima“ bila najvrednija među 70 izloĹženih. Umetnički stručnjaci ovu sliku su procenili na 3.000 evra. Tako je u samo jednoj večeri svim prisutnim stanovnicima EU prikazana lepĹĄa strana Srbije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)