U trendu

Izložba o Đuri Jakšiću 27. juna u Narodnom muzeju

BEOGRAD – Izložba „Đura Jakšić između mita i stavrnosti“ biće otvorena 27. juna u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Izložba je nastala u saradnji Narodnog muzeja i Galerije Matice srpske, a kroz postavku će biti predstavljeno likovno stvaralaštvo Đure Jakšića, umetnika koji koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka.

Autorka izložbe je dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske.

Izložbu će otvoriti Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike.

Svečano otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja prošle godine bilo je obeleženo i upamćeno upravo po slici Đure Jakšića, „Devojka u plavom“.

Povezujući savremeni trenutak s prošlošću, likom večito mlade devojke, slika je bila metafora snažne emocije, nade i lepote koja nadilazi vreme, što je upućivalo na vrednosti i trajanje samog muzeja.

Sada, posle godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.

Izložba „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“ objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija.

Među njima su kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva.

Sveobuhvatnim pregledom izložbe akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religijsko i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju.

U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program vidu stručnih vođenja i predavanja, edukativnih programa i kreativnih radionice za decu i mlade.

Redovni termini vođenja biće utorkom u 12 i subotom u 17 časova, uz mogućnost zakazivanja grupnih poseta, a predavanja i tematska vođenja odvijaće se četvrtkom u 18 časova.

Izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku i traje do 15. spetembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar