U trendu

IzloĹžba o ruskim piscima u emigraciji u Biblioteci grada BG

BEOGRAD – U Biblioteci grada Beograda, u znak sećanja na stogodiĹĄnjicu od dolaska ruske emigracije u Srbiju (tadaĹĄnju Kraljevinu SHS), u sredu, 20. februara, biće otvorena izloĹžba o ruskim piscima u emigraciji pod nazivom „Izgnanici bez svoje volje“.

IzloĹžba otkriva istoriju Ĺživota pisaca u egzilu i prikazuje pisma, beleĹĄke, autograme, fotografije I.A. Bunina, I.S. Ĺ meleva, N.A. Teffi, A.M. Remizova, B.G. Panteleimonova, K.D. Baljmonta.

Postavku je ustupio Ruski fond kulture, sa kojim je Biblioteka grada Beograda 2017. godine potpisala ugovor o saradnji.

Tom prilikom ovaj fond je Biblioteci grada Beograda donirao preko 2.000 vrednih i luksuznih izdanja knjiga za decu i odrasle i multimedijalnu građu.

Ove poklon knjige su nakon stručne obrade smeĹĄtene u novootvoreni ogranak Biblioteke grada Beograda u Sava Centru, kao poseban fond pod nazivom „Biblioteka Sergej Mihalkov“.

Cilj sporazuma o saradnji između Boblioteke grada Beograda i Ruskog fonda kulture jeste snaženje daljeg razvoja srpsko-ruskih kulturnih, umetničkih i naučnih veza.

Na izložbi će moći da se vide novine i časopisi ruskih emigranata koji su u posedu Srpskog bibliofilskog društva Srbije, kao i knjige i monografske publikacije koje Biblioteka grada Beograda poseduje o ruskoj emigraciji.

Drugi deo ove izložbe prikazuje ruske emigrante koji su svoj talenat i stvaralaštvo ispoljili u Beogradu, pre svega strip crtače (Golovčenko, Ivkovič, Kuznecov, Lobačov, Navoev, Ranhner, Soloviev i Šenšin) i njihove izuzetne ilustracije dela srpske književnosti i srpskih tema iz života, a deo postavke sačinjavaju njihovi lični predmeti, pasoši, pisma, fotografije, prijave boravišta i drugo.

Ova građa samo je mali deo izloĹžbe „Ruski strip kraljevine Jugoslavije“ koji je za ovu priliku ustupila autorka izloĹžbe prof. dr Irina Antanasijević, profesor ruske knjiĹževnosti na FiloloĹĄkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ova izloĹžba premijerno je prikazana u Moskvi, u Domu Ruske dijaspore SolĹženjicin u oktobru i novembru 2018. i imala je veliki uspeh.

U septembru mesecu ove godine biće prikazana u Sankt-Peterburgu, a potom u Narodnoj biblioteci Srbije u oktobru.

Izložbu će u Biblioteci grada Beograda otvoriti ambasadar Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin i direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar