U trendu

IzloĹžba o Smederevu o Prvom svetskom ratu

SMEDEREVO – Povodom obeleĹžavanja stogodiĹĄnjice zavrĹĄetka Prvog svetskog rata, Muzej u Smederevu prirediće izloĹžbu „Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914-1918“, koja će biti otvorena u utorak 22. januara u OĹ  „Ilija Milosavljević Kolarac“ u Kolarima, najavili su danas organizatori.
IzloĹžba „Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914-1918.“ deo je istoimenog projekta Muzeja u Smederevu kojom smederevski muzej obeleĹžava stogodiĹĄnjicu zavrĹĄetka Prvog svetskog rata.

Autor projekta je Miroslav P. Lazić, viši kustos istoričar Muzeja u Smederevu. Projekat je finansijski podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva.

Noseći aspekt ovog projekta jeste izdavanje monografije „Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914-1918“, autora Miroslava P. Lazić, inače prve istoriografske sinteze na temu zavičajne istorije Prvog svetskog rata.

Pomenuta knjiga biće uskoro predstavljena publici u februaru ove godine.
Projekat se realizuje u godini kada se obeleĹžava 100-godiĹĄnjica zavrĹĄetka Prvog svetskog rata, koji je iz osnova promenio Smederevo i okolinu.

Rat je odneo mnogo žrtava, a Smederevo je, pored Beograda i Šapca, bilo jedan od gradova koji je pretrpeo najveća razaranja.

Zbog ovoga, kao i zbog čitavog niza drugih veoma važnih događaja i procesa koji su se dešavali tokom rata važno je da su Smederevo i smederevski kraj dobili istoriografsku sintezu zasnovanu na dosadašnjoj literaturi dopunjenoj rezultatima višegodišnjih naučnih istraživanja arhivske, muzeološke i druge izvorne građe, kao i do sada nepoznate strane i domaće literature.

Osim monografije, priređivanjem prateće istoimene izložbe u odabranim selima na teritoriji Grada Smedereva, želimo da popularišemo temu Prvog svetskog rata na jasan, koncizan i vizuelo dopadljiv način utemeljen na činjenicama.

Izložba se u najvećoj meri oslanja se na projekat Muzeja u Smederevu iz 2014. godine Smederevo u Velikom ratu, autora Miroslava P. Lazića i Marka Stefanovića, istoričara iz Smedereva.

Novina je u tome što izložbu iz 2014. godine prati novi štampani trolist sa osnovnim informacijama o Smederevu i smederevskom kraju tokom Prvog svetskog rata, sa osvrtima na najvažnije događaje i procese koji su se dešavali tokom rata kako u Smederevu, tako i u okolnim selima.

Osim toga, osnovna namera izložbi jeste da podstakne različite zainteresovane grupe iz okolnih sela smederevskog kraja da proširuju svoja znanja o temama Velikog rata iz domena zavičajne istorije i čuvaju materijalnu baštinu i sećanja na Prvi svetski rat u svom kraju.

U okviru projekta biće održani javni časovi, kao i radionice u školama u selima gde se predstavlja izložba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.