U trendu

Izložba Pavle Beljanski i Ivo Andrić: Diplomate i darodavci

BEOGRAD – U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu sutra će biti otvorena izložba „Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci“, koja predstavlja rezultat saradnje novosadskog legata s Muzejem grada Beograda (Muzej Ive Andrića).

Ovim projektom, Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog, koja je počela u Stokholmu 1919. godine, kao i 180 godina od uspostavljanja modernih francusko-srpskih diplomatskih odnosa.

Rođeni iste godine, posvećeni umetnosti i diplomatiji, Beljanski i Andrić bili su deo istog kulturnog kruga između dva svetska rata.

Taj period proveli su u diplomatskoj službi tadašnje kraljevine Jugoslavije, a obojica najveći uspeh na tom planu postižu pred Drugi svetski rat – Beljanski u Rimu, Andrić u Berlinu.

Penzionisani, rat provode u okupiranom Beogradu, kada Andrić završava, između ostalog, roman „Na Drini ćuprija“, a Beljanski zaokružuje svoju zbirku.

Njihovo životno delo u sferi umetnosti krunisano je 1961. godine, kada Ivo Andrić dobija Nobelovu nagradu za književnost, a kolekcija Pavla Beljanskog postaje muzej.

Za sobom su ostavili dva izuzetna legata – Zadužbinu Ive Andrića u Beogradu i Spomen-zbirku Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Izlaganjem vrhunskih umetničkih dela, fotografija, raznovrsne dokumentarne građe i diplomatskih uniformi Pavla Beljanskog i Ive Andrića, cilj je da se predstave njihovi estetski afiniteti i profesionalne karijere.

Kolekcionar Beljanski i nobelovac Andrić reprezenti su nacionalne kulture i diplomatije, a radovi iz dva legata na nov način osvetljavaju i prirodu njihovih stvaralaca i dela.

Na delima iz obe kolekcije, jedne sasvim lične, a druge posvećene svom narodu, uočavaju se srodne žanrovske orijentacije koje nenametljivo otkrivaju suštinske preokupacije umetnika i duh epohe.

U okviru postavke biće prikazana i izložba „Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata“ Muzeja grada Beograda, prvi put predstavljena javnosti 2011. godine povodom obeležavanja jubileja – 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a koja je do danas gostovala u brojnim evropskim gradovima.

Autorke izložbe su Gordana Gajić, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i Tatjana Korićanac, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda, a izložbu će otvoriti Joakim Vern, savetnik-ministar i zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Izložba će biti otvorena do 4. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar