U trendu

Izložba Petra Mirkovića u galeriji „Haos“

BEOGRAD – Izložba dela prošlogodišnjeg laureata Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimira Veličkovića, Petra Mirkovića iz Novog Sada, biće otvorena 20. decembra u galeriji „Haos“, kada će biti saopštena imena laureata za 2018. godinu.

Kao sastavni deo nagrade, Mirković će svoja dela izložiti na gornjem nivou galerije, dok će se u donjem nivou sa po jednim radom predstaviti četiri pohvaljena kandidata Milan Antić, Ivan Šuletić, Željko Radović i Petar Sibinović.

Petar Mirković spada u retko uspešne mlade stvaraoce kada se radi o prisutnosti na međunarodnoj sceni i učešću na brojnim likovnim manifestacijama, sajmovima i aukcijskim kućama.

Njegovi radovi se nalaze u brojnim kolekcijama, a već duže vremena ga zastupa jedna galerija iz Beča.

Iako vajar po obrazovanju, autor poznatog Olimpijskog sata u Beogradu, posebno se istakao svojim tretmanom u crtačkoj disciplini.

U radovima, uglavnom velikih formata, predstavlja scene iz urbanog života, gotovo filmske sekvence ili uhvaćene trenutke, zaleđene scene, poglede iz aviona, prometne gužve, moćne mašine, uvlačeći publiku u jedan crno-beli svet koji, pritom, neminovno postaje i dokumenat jednog vremena.

Prema rečima umetničke direktorke galerije „Haos“ Borke Božović, reč je o umetniku snažnog i autentičnog izraza, bez obzira na slične pojave u svetu, a njegov rad je veoma ekspresivan i pedantno, majstorski izveden.

„Mirkovićeva umetnost nam je bliska zbog svoje neposrednosti, jednostavnosti, odsustva visokoparne filozofije koja poziva na razmišljanje o potencijalnom sunovratu ljudskog roda. U njegovom opusu nema konceptualnih tendencija, niti skrivenih ideoloških poruka, nema izrazito socijalno angažovanih tema okupiranih posrnulim čovečanstvom. Čak i kada se bavi problematikom ulice, ne čini to na kritizirajući način, već nastoji da zabavi likovnu publiku, pa i sebe samog“, ocenila je istoričarka umetnosti Jelena Lazarević, koja je sačinila tekst u katalogu ove izložbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.