U trendu

IzloĹžba radova profesora Beogradske politehnike

BEOGRAD – IzloĹžba radova profesora Odeljenja za dizajn Beogradske politehnike biće organizovana od 29. marta do 12. aprila u Kući legata povodom 60 godina te ĹĄkole i 25 godina od osnivanja smerova iz oblasti dizajna.

Na izložbi će se predstaviti 28 autora, a posetioci će imati priliku da vide dometi dizajnera i umetnika čija su kreativna rešenja i umetničko stvaralaštvo obeležila kulturu i svakodnevicu, ne samo našeg područja nego i Evrope.

Još od vremena doajena industrijskog i grafičkog dizajna Beogradske politehnike, profesora Gojka Varde i profesora Miodraga Vartabedijana Varte, uvedena su ključna načela i temelji nastavnih programa dizajnerskih smerova u okviru kojih se prepliću znanja i iskustva dizajna i tehnologije.

Dobru tradiciju edukativne metodologije nastavili su da unapređuju i razvijaju nastavnici Odeljenja za dizajn koji danas čine smerovi Grafički dizajn, Dizajn industrijskih proizvoda, Modni dizajn proizvoda od kože, kao i najmlađi smer Koncept i karakter dizajn.

Ovu tvrdnju dokazuje i činjenica da je Beogradska politehnika prva Visoka škola strukovnih studija u Republici Srbiji koja je uvela i master strukovne studije iz Grafičkog dizajna.

Od početka rada do današnjih dana na odeljenju za dizajn pažljivo su negovane brojne generacije studenata, a danas su mnogi od njih priznati i široj javnosti poznati dizajneri i umetnici.

Poslednjih godina predstavnici srednje i mlade generacije nastavnika uveli su novine i savremen sadrĹžaj u nastavne planove i programe odeljenja za dizajn.

Na smeru za Grafički dizajn to su Duško Trifunović, Anamarija Vartabedijan, Jelena Drobac, Goran Tadić, Dušanka Komnenić, Vukan Ćirić i David Tipšin, na smeru Dizajna industrijskih proizvoda Aleksandar Kutrički, Dejan Vračarević, Iva Hauber, Predrag Maksić, Sandra Depalo i Željko Zdravković, a na smeru Modnog dizajna proizvoda od kože Rade Pejović, Maja Milinić Bogdanović, Jelena Zdravković i Ana Cvijanović.

Glavni predstavnik za Koncept i karakter dizajn je Dejan Vukadinović.

Polje likovnih umetnosti, ključno za obrazovanje mladih dizajnera svih smerova, pokrivaju kao nastavnici eminentni likovni umetnici – slikari, grafičari i vajari.

Temelje metodologije nastavnog procesa u Beogradskoj politehnici za ovo polje postavio je doajen lihovnih umetnosti profesor Ivan Luković, a dalje su ga razvijali i unapređivali Aleksandra Šaranović, Natalija Simeonović, Petar Radlović, Žolt Kovač, Davor Dukić, Jelena Jocić i Gordana Kapunac.

Ova izložba je, kako navode organizatori, zanimljiv, eklektičan sklop različitih generacija, dizajnerskih procesa, likovnih poetika i medija u čijim okvirima nastavnici stvaraju svoja dela.

Revijalna izložba nastavnika Beogradske politehnike otkriva kako publici tako i izlagačima u kolikoj meri je zajednički rad na edukaciji mladih dizajnera uticao na individualne poetike i lični stil autora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar