U trendu

Izložba „Sećanja“ Jarmile Rous Vešović u Kući legata

BEOGRAD – U Kući legata 22. novembra biće otvorena retrospektivna izložba „Sećanja“ Jarmile Rous Vešović, srpske umetnice koja od 1986. godine živi i stvara u Parizu.

Izložbom su objedinjeni različiti ciklusi ove umetnice – od slika geometrizovanih formi, preko grafika do instalacija izrađenih od eteričnih materijala.

Dela su ostvarena u gotovo svim likovnim medijima – grafici, slici, skulpturi, objektu, instalaciji i tapiseriji.

Istoričarka umetnosti Ana Popović Bodroža u katalogu izložbe ističe da dela, koja će biti izložena u Kući legata, predstavljaju izraz unutrašnjeg sveta umetnice kao i specifičnog odnosa prema poreklu – od uticaja i nasleđa Vizantije, preko mediteranskog kolorita i surovosti Crne Gore, do Pariza kao grada svetlosti u kome živi i stvara poslednje tri decenije.

„Tridesetogodišnje stvaralaštvo Jarmile Vešović koje je krenulo od strukturisanog, geometrizovanog slikarstva osamdesetih rađenog jačom pastom i potezom, kroz vreme je postajalo sve eksperimentalnije, ali i liričnije, tananije i mekše. Mnoge njene slike i 3D radovi počeli su da deluju kao slikaniili istkani paučinom, paukovom niti, u čemu možemo prepoznati snažan uticaj koji je na nju izvršila umetnička disciplina tapiserije koju je specijalizirala u Parizu“, primećuje Popović Bodroža.

„Sve neobičniji odabir medija, sve eteričniji materijali kod kojih je bitan i tako suptilan odnos kakav je odnos svetlosti i senke prema galerijskom zidu, sve lakši, milujući potezi četke, vodili su ovu tridesetogodišnju pasioniranu pustolovinu put čiste apstrakcije i čiste duhovnosti“, ocenila je Popović Bodroža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.