U trendu

IzloĹžba slika Radjanje od 28. juna do 11. jula u Ulusu

IzloĹžba slika LjubiĹĄe Djurića „Radjanje“ biće postavljena od 28. juna do 11. jula u galeriji UdruĹženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) u Beogradu, a umetnik će predstaviti 30-tak radova u kombinovanoj tehnici na platnima različitih formata.

Zajednička tačka svih predstavljenih dela je jaje, crno ili belo, koje je simbol univerzalnosti, radjanja života i umetnosti.

Istoričarka umetnosti Gordana Djurić Margi rekla je da je crno-beli odnos elemenata dominantan i sa razlogom potenciran, jer umetnik na taj način stavlja akcenat na tezu Isaka Njutna iz 19. veka po kojoj je crno odsustvo svetlosti, a bela njeno prisustvo.

„NiĹĄta nije tako crno kao ĹĄto izgleda, jer postoji 40 nijansi crne i isto toliko i bele“, navela je Djurić.

Ona dodaje da je crno-belo asocijacija na „efektnu crno belu fotografiju i film, na raskoĹĄno noćno nebo posuto zvezdama, na svetlost na kraju tunela, smenu dana i noći i greĹĄnu i plemenitu stranu ljudske prirode“.

„To je umetnička filozofska priča o radjanju Ĺživota i umetnosti“, navela je Djurić.

Slikar Ljubiša Djurić diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i magistrirao je slikarstvo u klasi profesora Dragana Lubarde 1985. godine.

Studirao je i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Bio je stipendista Fonda za mlade talente „MoĹĄa Pijade“ i priredio je brojne samostalne izloĹžbe, a bio je i učesnik na mnogim kolektivnim.

Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja. Član je ULUS-a i udruĹženja francuskih umetnika „La maion des artistes“. Ĺ˝ivi i radi na relaciji Beograd – Pariz.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.