U trendu

Izložba slika sa 28. kolonije Društva za kulturu „Kablovi“

JAGODINA – U foajeu Kulturnog centra u Jagodini otvorena je izložba slika sa 28. kolonije Društva za kulturu „Kablovi“, Industrije kablova u Jagodini, na kojoj je učestovalo 16 umetnika, koji su naslikali 36 slika.

Izložbu „Kablovi 2019“ sinoć je, uz nastup pevačke grupe „Kablova“ otvorio predsednik Društva za kulturu „Kablovi“ Oliver Jovanovski, koji je podsetio da Društvo, kao i Industrija kablova, ovog meseca obeležavaju 67 godina postojanja i rada.

Kolonija je, po tradiciji, održana u avgustu, a učestovali su slikari sa akademskim i slikari bez akedemskog zvanja, iz nekoliko gradova Srbije, objasnio je Jovanovski.

Na izložbi su slike Maje Ružičić, Predraga Pede Miladinovića, Dobrile Bobe Radovanović, Darine Terek, Mime Tošić, Srbobrana Kilibarde, Sandre Milanović, Milanke Nešić, Branislava Đokića – Kana, Radiše Milanovića – Kalete, Radmile Stojanović, Željka Stoičića, Gorana Ćeličanina, Miloša Sarića, Dalibora Stankovića i Radmnila Raše Stevanovića.

Posetioci izložbe dobili su stone kalendare ilustrovane slikama nastalim na koloniji.

Za 28 godina, koliko traje kolonija, na njoj je učestovalo više od 200 umetnika iz zemlje i inostranstva, neki i više puta, a iza sebe su ostavili više od 400 vrednih umetničkih dela, istakao je Jovanovski.

Društvo za kulturu „Kablovi“ osnovano je 1952. godine, pre Industrije kabvlova, u čijem su sastavu, i okuplja više od 300 članova u folklornoj, muzičkoj, dramskoj, likovnoj i literarnoj sekciji.

Jedno je od retkih fabričkih, radničkih kulturno-umetničkih društava koje je preživelo tranziciju u ispešno radi i nastupa u Srbiji i inostranstvu.

Otvaranju izložbe, uz grupu umetnika, učesnika kolonije, prisustovala je i zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović.

Društvo će večeras upriličiti godišnji koncert folklornog i muzičkog ansambla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.