U trendu

IzloĹžba „Srbija i Srbi 1914 -1918“ i u Firenci

FIRENCA – Nakon velikog uspeha u Rimu i Vićenci, izloĹžba Arhiva Srbije „Srbija i Srbi 1914 -1918“ autora Miroslava PeriĹĄića i Jelice Reljić otvorena je sinoć u Firenci.

Na otvaranju izložbe u zdanju Corridoio Brunellesći e Ćiostro di Levante Biblioteca Umanistica govorili su ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić, Masimo Fratini, gradski sekretar za kulturu, Marčelo Garzaniti, profesor Univerziteta u Firenci, Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije i Simone Malavolti, istoričar.

Direktor Arhiva Srbije poklonio je srpskom počasnom konzulu u Firenci Leandru Kjareliju fotokopiju dokumenta o postavljenju prvog počasnog konzula Kraljevine Srbije u Firenci, Euđenija Makantija, što se dogodilo 1902. godine.

Izložba, koja će biti otvorena do 31. maja, svedoči o istoriji Srbije i sudbini srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a posebna tematska celina posvećena je srpsko-italijanskim odnosima u periodu od 1914. do 1918. godine.

Izloženi su dokumentima koji svedoče o diplomatskim, kulturnim i vojnim vezama dve države, kao i uspomeni na gest italijanskih vojnika u Valoni 1916. godine, koji su sahranili srpske vojnike i podigli im spomenik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.