U trendu

Izložba „Srbija-Norveška-istorija, ljudi, budućnost“

BEOGRAD – Izložba „Srbija i Norveška-istorija, ljudi, budućnost“, koju novinska agencija Tanjug organizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Srbiji, biće otvorena danas u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kroz fotografije, knjige i rukopise predstavljeni su segmenti iz duge i bogate saradnje dve države i dva naroda.

Posetioci će imati priliku da vide oko 300 fotografija, od crno-belih koje su dragoceno svedočanstvo o nesebičnoj pomoći Norvežana jugoslovenskim internircima u nemačkim logorima na tlu Norveške tokom Drugog svetskog rata, do najnovijih koje su Tanjugovi fotoreporteri zabeležili na brojnim događajima koji svedoče o saradnji dve zemlje, poput nedavnog boravka norveških pisaca Ju Nesbea i Justejna Gordera u Beogradu.

Najveći deo izloženih fotografija deo su bogate arhive Tanjuga, koja poseduje ukupno oko tri miliona negativa.

Jedan deo fotografija datira pre nastanka Tanjuga i posetioci će moći da ih vide zahvaljujući pomoći Ambasade Norveške u Beogradu, Srpsko-norveškog društva prijateljstva, Muzeja Jugoslavije, Vlade Vojvodine, a tu su i rukopisi iz Legata Isidore Sekulić, Zadužbine „Desanka Maksimović“.

Biće predstavljene i fotografije i dokumenti i iz privatnih arhiva, među njima i iz arhive osnivača Katedre za skandinavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu profesora Ljubiše Rajića.

Diplomatski odnosi između Srbije i Norveške uspostavljeni su 1917. godine, ali priča o ljudima koji su obeležili srpsko-norveške odnose počinje još 1889. kada je norveški slavista Olaf Brok boravio u jugoistočnoj Srbiji na studijskom putovanje čiji je rezultat prva studija dijalekata Južne Srbije, a Brok je tada o Srbiji pisao i za, i danas vodeći, norveški dnevnik „Aftenposten“.

Postavka dalje prati priču o pomoći norveških ljudi srpskim internircima u logorima okupirane Norveške, preko posleratne saradnje, percepcije Norveške u delima srpskih pisca, sve do aktuelne saradnje na kulturnom, političkom i ekonomskom planu. Pored fotografija biće izloženi i rukopisi pesama Desanke Maksimović inspirisanih Norveškom, delovi rukopisa „Pisma iz Norveške“ Isidore Sekulić, daktiloskripti prevoda norveških pesnika koje je načinila Desanka Maksimović u saradnji sa profesorom Ljubišom Rajićem. Posetioci će imati priliku da vide i Rajićeve prevode, dnevnik koji je od 1942. do 1945. vodio njegov otac Radovana P. Rajića, jedan od 4.268 interniraca, da saznaju ko su Kirsten Svineng, Julija Johansen , Mama Karašok i Srpska Majka, kako su ih zvali naši internirci, da se upoznaju sa delima najprevođenijih savremenih norveških pisaca.

Izložbu će otvoriti direktorka Tanjuga Branka Đukić i ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad, „Zdravicu Norveškoj“ Desanke Maksimović govoriće dramska umetnica Svetlana Bojković, a u muzičkom delu programa nastupiće Gudački kvartet Beogradske filharmonije.

Izložba će biti otvorena do 31. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.