Izložba Stvaranje modernog Beograda od sutra u Muzeju grada

BEOGRAD – Izložba „Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda“, čije su autorke msr Angelina Banković, viši kustos Muzeja grada Beograda, i dr Zlata Vuksanović-Macura, naučni saradnik Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU, biće otvorena sutra u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj 40b.

Na izložbi biće predstavljen urbanistički i arhitektonski razvoj Beograda u periodu dugom 150 godina, tokom kojih se glavni grad transformisao iz pogranične orijentalne varoši u moderan evropski grad.

Posetioci će imati priliku da vide preko 400 originalnih eksponata iz Zbirke za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda – fotografije, crteže, projekte, planove, razglednice i arhivska dokumenta koji ilustruju raznovrsne fenomene iz istorije razvoja Beograda.

Izložba je podeljena u tri hronološke celine – prvu čini doba 19. veka, odnosno period od 1815. do 1914. godine, kada je Srbija postepeno osvojila nezavisnost i slobodu, a Beograd postao prestonica Kraljevine Srbije.

Sledeća celina obuhvata dve decenije između dva svetska rata, od 1918. do 1941. godine, u kojima se Beograd kao prestonica novoformirane Kraljevine Jugoslavije suočavao sa uspesima i kontrastima na putu ka evropeizaciji i modernizaciji.

U poslednjoj, trećoj celini, biće predstavljeno vreme obnove i izgradnje nakon Drugog svetskog rata, do 1964. godine, iz koje potiče hronološki najmlađa grupa materijala koja se čuva Zbirci.

Posetioci će, između ostalog, moći da vide primere očuvanog osmanskog nasleđa, kako se u 19. veku formirala srpska varoš, kako su izgrađeni vodovod, kanalizacija i uvedena električna energija, kako se između dva svetska rata Beograd formirao kao evropski grad, dobio svoj prvi Generalni urbanistički plan, kako se u njemu stanovalo, kako su nastavljeni radovi na uređenju grada, podizanju parkova, proširenju infrastrukture i kako su izgrađeni mostovi, Pančevački i Most kralja Aleksandra koji je spojio Beograd i Zemun.

Na kraju je prikazano kako je Beograd obnavljan posle Drugog svetskog rata i u kom pravcu se razvijala njegova arhitektura, kako se živelo i stanovalo, ali i kako su izgledali prvi radovi na izgradnji Novog Beograda.

Izložba „Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda“ trajaće do 2. juna.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike