U trendu

Izložba „Unutrašnja arhitektura drugih mesta“

BEOGRAD – Izložba „Unutrašnja arhitektura drugih mesta“, na kojoj će biti izloženi radovi Natalije Jovanović i Predraga Maksića, biće otvorena 22. aprila u Maloj galeriji ULUPUDS-a.

Pilastro studio predstaviće angažovanu i uspešnu praksu tima dizajnera enterijera i nameštaja u Srbiji, sa sedištem u Beogradu, na čijem čelu se nalazi projektantski duo Natalija Jovanović i Predrag Maksić.

Izložba „Unutrašnja arhitektura drugih mesta“ potencira sofisticiran pristup u dizajniranju savremenih arhitektonskih koncepcija, iznoseći u prvi plan kvalitet odnosa između korisnika i prostora kroz različite formate – grafičke priloge i video prezentacije.

Autorski pristup, prikazan izložbom, zasnovan je na utemeljenom konceptu, razumevanju prostornih relacija – poštovanjem plana i razmere prostora, dizajnu nameštaja, svetla i boja, održivosti i energetskoj efikasnosti materijala, a sve u cilju pospešivanja interaktivne komunikacije čoveka i neposrednog okruženja.

Adekvatan odabir materijala, njihove završne obrade ukomponovane s tehničko-tehnološkim rešenjima, dodatno doprinose kvalitetu arhitekture unutrašnjeg prostora.

Delovanje arhitekata unutrašnje arhitekture vezuje se u široj javnosti najčešće za rešenja koja se odnose na stambene prostore, dok je delokrug njihovog rada u stvarnosti daleko širi.

U današnjem trenutku, vreme koje ljudi provode u prostorima koji se u teoriji označavaju kao “prva mesta”, odnosno kućama i stanovima, smanjuje se, i ustupa “dugim i trećim” mestima, odnosno radnim prostorima i prostorima u kojima se provodi slobodno vreme.

Linija koja u dizajnerskom smislu ove prostore odvaja postaje sve tanja i fleksibilnija, i poslovni prostori dobijaju humaniji karakter, a druženje i okupljanje seli se van kuća u ugostiteljske objekte.

Primenom metoda jednostavnosti i funkcionalnosti u procesima projektovanja autorski tim stvara nove modele upotrebe prostora koji na adekvatan način prate prostorne, socijalne i životne promene.

Cilj izložbe je skretanje pažnje javnosti na značaj estetizacije drugih i trećih mesta, i kroz refleksiju radnih, zdravstvenih, edukativnih i ugostiteljskih prostora realizovanih u proteklih pet godina ovog autorskog tima.

Profesionalnim angažmanima na transdisciplinarnim projektima ovaj autorski tim pruža nove pristupe u rešavanju prostora: od početne ideje, preko razvoja projektne dokumentacije, pa sve do realizacije enterijerskih ostvarenja savremenog izraza i dizajna.

Posebno mesto zauzimaju aktivnosti autora u procesu razumevanja arhitekture unutrašnjeg prostora budućnosti kao svojevrsnom osvrtu na kontekst u različitim aspektima i analizama aktuelnih tema i iskustava u arhitekturi.

Ponuđeni odgovori obeleženi su istraživačkim pristupom i nude savremena rešenja, u skladu sa odabranim prostornim kontekstom u kojem nastaju.

Na izložbi će biti prikazani radovi „M&B Trans upravna zgrada“ (2018), „Skinmedic Clinic“ (2019), „Skinmedic Clinic“ (2016), „“F” Food&Vine, Geteburg (2018), „Kvart Coctail Bar“ (2019), „Baloro poslastičarnica“ (2017) i „Apartmani Velika Skadarlija“ (2019).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.