U trendu

Izložba „Vek i po sprske škole glume“ u Kinoteci

BEOGRAD – Povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u našoj zemlji, Katedra za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu pripremila je izložbu „Vek i po sprske škole glume“ koja je večeras otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izložbu je otvorila profesorka FDU Ljiljana Mrkić Popović podsetivši na istorijat izučavanja glume u viskoškolskim ustanovama u Srbiji.

U okviru napora za kulturnu emancipaciju srpskog naroda i za obogaćivanje nacionalne tradicije tekovinama evropske kulture, neposredno po osnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, na osnovu odluke Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869, osnovana je Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog.

Od tada do danas sa dužim ili kraćim prekidima različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi i svoj konačni oblik stekli 1948. godine osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima.

Kroz dokumente, teatrografsku građu, arhivske snimke, fotografije, video i audio materijale izložba u Jugoslovenskoj kinoteci predstavlja istorijski razvoj srpske dramske škole i omogućava publici upoznavanje s raskošnom tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji čine temelj naše kulture.

Ovaj projekat su podržali Ministastvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.