U trendu

Izložba „Vizije“ u Italijanskom institutu za kulturu

BEOGRAD – Izložba fotografija „Vizije“, autora princa Mihaila od Jugoslavije, otvorena je u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo istakao je da je 2019. godina bila izuzetno bogata događajima, organizovanim povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Prema njegovim rečima, izložba predstavlja seriju fotografija koje je princ Mihailo od Jugoslavije snimio kao veliki putnik i ljubitelj umetnosti.

„Stekao je izoštreni smisao za opservaciju koja mu omogućava da zabeleži posebne i uzbudljive događe i svaka njegova fotografija je lična i sofisticirana, konceptualna, ali i humoristička“, rekao je Lo Kašo sinoć, na otvaranju izložbe.

Princ Mihailo od Jugoslavije je rekao da je sadržina izložbe u njegovim putovanjima, odnosno posmatranju stvari koje na njega utiču i koje mu pričinjavaju zadovoljstvo.

„Želim da ljudi vide kroz moje fotografije ono što ja vidim“, naglasio je on.

Kako dodaje, prikazana izložba je poput slagalice, koja oslikava zemlje u kojima sam boravio, kao što su Rusija, Francuska, Švajcarska…

„Prvu izložbu sam organizovao pre pet godina, i ranije sam smatrao da je predstavljanje izložbe previše ličan čin, a sada je svaka izložba koju organizujem, za mene poput malog čuda“, istakao je on.

Princ Mihailo od Jugoslavije je unuk poslednjeg regenta Jugoslavije, princa Pavla, a njegov deda sa majčine strane bio je kralj Umberto II, poslednji kralj Italije.

U svojoj karijeri fotografa, princ je izlagao na brojnim manifestacijama na međunarodnom nivou, a među poslednjim zabeleženim su izložbe u Seulu i Sank Peterburgu.

Na njegovim fotografijama se mogu videti elementi prirode, arhitekture, ljudi, predmeti koji prikazuju smisao za logiku…

Izložba će trajati do 24. decembra, a zajednički je organizuju Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Teatar Madlenianum.

Ulaz je slobodan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.