U trendu

Izložba „Ženske priče“ od 24. maja u MSU

BEOGRAD – Izložba „Ženske priče“, koja se bavi prezentovanjem i afirmacijom mladih umetnica na domaćoj umetničkoj sceni, biće otvorena u petak, 24. maja, u salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Gorana Bačevac, Svetlana Bulatović, Sanja Ćopić, Andrea Dramićanin, Jelena Pantelić, Nadežda Kirćanski i Tijana Radenković predstaviće se na toj izložbi radovima kojima preispituju poziciju žene iz perspektive žene-umetnice, kroz lične narative-priče, u čijem je centru promatranje žene kao društveno-identitetski kategorisanog pojma.

Takođe, one analiziraju ženu kao alegoriju, kao subjekat i objekat požude i seksualnih fantazija, kroz introspektivni odnos ili produkte savremenog potrošačkog društva spektakla, ali i posledica koje takav društveni sistem nameće mladim ženama kao opšte prihvaćen ideal koji ih često dovodi do autodestrukcije.

Posetioci će čuti priču i stav mladih žena, kao i način na koji one vide uvek aktuelna ženska, odnosno socijalna pitanja.

Neki radovi na izložbi preispituju i poziciju žena koje se doživljavaju kao subjekti koji slobodno govore u patrijahalno uređenom društvenom sistemu, u isto vreme postavljajući se u konfliktnu situaciju jer se doživljavaju i kao objekti lične ili društvene kritike.

Ono što karakteriše ove umetnice jeste poseban senzibilitet za društvo u kojem žive – empatija, apatija, emocionalnost i sklonost ka intimnom ophođenju prema sebi i drugima.

Svaka na specifičan način donosi svoju viziju savremene žene i umetnice razotkrivajući kompleksnost ovih pojmova.

Položaj žena, bez obzira na njihovu emancipaciju, i dalje je inferioran na različitim poljima, od ekonomskog do obrazovnog i kulturnog.

Izložba, čija je autorka Mišela Blanuša, biće otvorena do 1. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar