U trendu

Izložbama obeleženi važni datumi

BEOGRAD – U okiviru pratećeg programa Beogradskog sajma knjiga, po tradiciji, priređuju se izložbe kojima je obeležavaju neki značajni jubileji ili su posvećene ilustracijama knjiga, ili nekim retkim knjigama.

Ove godine izložbama su obeleženi sledeći jubileji: 120 godina od rođenja Desanke Maksimović koja je pripremljena u saradnji sa Zadužbinom koja nosi njeno ime. Izložba je nasloivljena „Obećala si da ćeš biti večna“.

Izložba „Miloš Crnjanski – život i komentari“ pripremljena je u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom i tako je obeležena 125. godina njegovog rođenja.

Izložba „Nepoznati Mihailo Petrović Alas“ organizovana je u saradnji sa Muzejom srpske književnosti i Udruženjem „Adligat“.Time je obeležena 150 godišnjica rodejnja našeg velikog matematičara i 75 godina od njegove smrti.

„150 godina srpske čitaonice u Banjaluci“ priređena je izložba u saradnji sa Narodnom i univerezitetskom bibliotekom Republike Srpske.

Naslovljena „Biti drugi“ posvećena je 60. godišnjici Radio Beograda 2 koja je organizovana u saradnji sa Radiom Beograd 2.

„100 slovenskih romana“ je izložba posvećena projektu istog imena a u saradnji sa Forumom slovenskih kultura koji je bio njegov inicijator.

Na izložbi Bibiana prikazane su najlepše knjige Slovačke i dela nagrađenih slovačkih ilustratora. Izložba je pripremljena u saradnji sa Međunarodnom ustanovom umetnosti za decu iz Bratislave ( Slovačka).

„Deca su ukras sveta“ je ime izložbe starih dečijih srpskih knjiga od kraja 19 veka do 1944. i izložba prvih i retkjih izdanja pesnikinje Desanke Maksimović što je urađen u saradnji sa Srpskim bibliofilskim društvom.

Prikaz pripovetke Petra Kočića u formi stripa izložen je pod nazivom “ Stripovjetke“ što je urađeno uz pomoć Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Tu je i putujuća izložba ćirilice i Međunarodne izložbe kaligrafije na kojoj su kaligrafski, dizajnerski i tipografski radovi obezbeđeni od Udruženja „Kultura ćirilice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.