U trendu

Izložbom „Sećanje na Če Gevaru“ počeli Dani kulture Kube

NOVI SAD – Izložba slika „Sećanje na Če Gevaru“LJubinke Šibe Fimić otvorena je sinoć u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do srede, 26. decembra.

Izložba, koja obuhvata 31 sliku i s kojom je počela manifestacija Dani kubanske kulture, otvorio je ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo.

On je rekao da kultura predstavlja dušu naroda i podsetio da se o ovoj saradnji dogovorio pre dva meseca s gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

Uz ovu izložbu otvaramo u Novom Sadu i manifestaciju Dani kubanske kulture, u okviru koje ćemo prikazati naše filmove i održati nekoliko zanimljivih predavanja, rekao je ambasador.

Program je počeo nastupom plesne grupe „Akokan“, a potom se gostima, publici i učesnicima, u ime grada Novog Sada, koji je sada i zvanično Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, obratio pomoćnik gradonačelnika Ivan Siler, koji je rekao da je cilj ovog događaja da približi kubansku kulturu Novosađanima.

„Opšte je poznato da su naše dve zemlje i naša dva naroda i te kako povezani. Generacije Novosađana vole kulturu, istoriju i tradiciju Kube. U narednih nekoliko dana, ova manifestacija će dodatno zagrejati prednovogodišnju atmosferu u gradu“, kazao je Siler.

Direktor KCNS Bojan Panaotović kazao je da za slobodoumne građane Srbije i sveta Kuba predstavlja svetionik, vodilju i primer.

Če Gevara, čije slike su na izložbi, simbol je slobodoumlja i otpora imperijalizmu i zlu za sve slobodoumne građane sveta, rekao je Panaotović.

On se obratio i amnasadoru Kube, izrazivši uverenje da je tokom svog boravka u našoj zemlji imao priliku da oseti iskrenu ljubav i poštovanje naše države i našeg naroda prema Kubi.

Autorka postavke „Sećanje na Če Gevaru“ LJubinka Šiba Fimić rekla je da je, zahvaljujući Kubi, pronašla svoj stvaralački azil.

Nisam akademski slikar, ali su me negde u svetu svrstali u priznate stvaraoce. Živim i ovde i u Poljskoj, gde sam se pre tri decenije naslušala priča o Čeu i o Fidelu Kastru, poručila je umetnica u emotivnoj besedi.

U okviru festivala „Euro-in film“, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, otpočela nedelja kubanskog filma koja će trajati do petka, 28. decembra.

Prikazano je filmsko ostvarenje „Sećanja na nerazvijenost“ (1968) u režiji Tomasa Gutiereza Alea. Misaono provokativan, ovaj kultni film je snimljen po romanu Edmunda Desnoesa i najpoznatije je delo kubanskog novog talasa.

Na festivalu će biti prikazano ukupno sedam filmova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.