U trendu

Izrael: Na aukciji prodato pismo Ajnštajna iz 1922.

JERUSALIM – Pismo Alberta Ajnštajna iz 1922. godine u kojem on govori o svojim strahovima u vezi a porastom antisemitizma u Nemačkoj, i to više od decenije pre dolaska nacista na vlast, prodato je danas na jednoj aukciji u Izraelu za 32.000 dolara.

„Ovde se kuvaju ekonomski i politički mračna vremena, tako da sam srećan što mogu da odem od svega ovoga“, napisao je tada 43-godišnji fizičar svojoj sestri Mariji pošto je napustio Berlin i otišao na lokaciju koja se ne navodi u pismu, prenosi Rojters.

Ajnštajn, koji je tri meseca pre toga osvojio Nobelovu nagradu, otputovao je iz nemačke prestonice pošto su ekstremni desničari ubili ministra spoljnih poslova Valtera Ratenaua, njegovog prijatelja i takođe Jevrejina, posle čega ga je policija upozorila da bi on mogao biti sledeći.

Kada su nacisti došli na vlast u Nemačkoj 1933. i počeli progon Jevreja, Ajnštajn se nalazio na predavanju u inostranstvu. On se odrekao državljanstva i potom konačno nastanio u SAD.

„Ono što je posebno kod ovog pisma jeste da je Ajnštajn stvarno predvideo, 10 godina ranije, ono što će se dogoditi u Nemačkoj“, kazao je Meron Eren, jedan od osnivača aukcijske kuće Kedem iz Jerusalima, koja je ponudila pismo, a koje je kupio nepoznati kupac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar