U trendu

Jagodina: Završava se spomenik Jovanči Miciću

JAGODINA – U Jagodini se završava, grandiozni spomenik legendarnom „svetskom putniku“ – Jovanči Miciću – glavnom liku komedije „Put oko sveta“ srpskog književnika Branislava Nušića.

Spomenik se nalazi na ulazu u Jagodinu iz pravca Ćuprije, na kružnom toku regionalnog puta Jagodina – Ćuprija – Paraćin – Rekovac, a na njemu i danas rade varioci i drugi stručnjaci firme „Raleks“ iz Jagodine.

Izgradnja je počela 4. januara izradom velikog metalnog globusa, sa merdijanima i paralelama, i ilustracijama kontinenata, a u subotu je na vrh globusa specijalnom dizalicom podignuta i postavljena sedeća statua Jovanče Micića.

Jovanča, izgrađen od poliestera, sedi na koferu, licem okrenut prema Rekovcu, a desnu ruku je ispružio u pravcu Jagodine.

U unutrašnjosti globusa, koji je promera devet metara, na kome piše „Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh“, biće postavljeno šest kofera, koji simbolišu zemlje u kojima je bio.

Izgradnju tog spomenika, kao još jedne turističke atrakcije Jagodine, najavio je na tradicionalnom novogodišnjem koktelu Skupštine grada, 27. decembra predsednik Skupštine Dragan Marković – Palma.

Poznati istoričar iz Jagodine Ninoslav Stanojlović, u knjizi „Nušić i Jagodina“, piše da je Nušiću, kao predložak za lik legendarnog Jovanče Micića u najvećoj meri poslužio jagodinski trgovac Milan D. Radenković (1850-1915) i „njegov buran život, a naročito višegodišnji boravak u Americi“.

Za Radenkovića piše i da je bio fizički radnik na železnici, drvoseča, ribar, kožar… ali i učesnik Timočke bune, predsednik opštine jagodinske u nekoliko mandata, odličan znalac engleskog
jezika, kao i predstavnik Uprave monopola duvana na Svetskoj izložbi u Londonu 1907. godine…

Nušić je u Jagodini duže boravio, krajem 1885. godine, u vreme srpsko-bugarskog rata, u vreme primirja i kantovanja srpske vojske u ovom gradu, kada je bio kaplar u sedmom puku.

Tada je u Jagodini, kao dobrovoljac srpske vojske bio i pesnik Vojislav Ilić.

Lik Jovanče Micića nastao je u jagodinskom lovačkom kafančetu „Dardaneli“, u kome je Nušić bio čest gost, a prvi put je stupio na „daske koje život znače“ u komediji „Običan čovek“.

Premijera ove „šale u tri čina“, izvelo je Narodne pozorište Beograd 6. septembra 1901. godine u režiji Milorada Gavrilovića.

Svom glavnom liku ime „Jovanča“ Nušić je dao po „dobrodušnom i srdačnom kafedžiji Jovanči Simiću, vlasniku „Dardanela“, imenjaku „onovremene kultne skadarlijske restoracije u Beogradu“.

U to vreme, navodi Stanojlović, u Jagodini je, prema popisu stanovništva iz 1863. godine bilo 14 ljudi sa imenom Jovanča.

Jovanča Simić, kome je Nušić promenio prezime u Micić, umro je 1910. godine.

Kafančeta „Dardaneli“, iz tada Paraćinske ulice, sada Slavke Đurđević, odavno nema, ali je ostalo da se u njemu „rodio“ i u beli svet otisnuo „vazda glasoviti Jagodinac, Jovanča Micić, trgovac i svetski putnik“, za koga je vezana i ona često izgovarana rečenica među Jagodincima kada se vrate sa puta: „Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh“.

Na Pozorišnom festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, koji se održava skoro 50 godina, glavna nagrada, nagrada publike, za najsmešniju predstavu je statueta „Jovanča Micić“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.