U trendu

Jang Vang: Filmovi Makavejeva prekretnica

BEOGRAD – Kineski filmolog i profesor Pekinške filmske akademije, posvećen istočnoevropskoj kinematografiji, Jao Vang izjavio je danas da filmove Dušana Makavejeva, kome je sinoć posthumno dodeljen „Beogradski pobednik“ za izuzetan dorpinos filmskoj umetnosti, vidi kao prekretnicu u doba socijalističkog realizma.

„Njegovi filmovi su vrlo inteligentni, njegovo razmatranje seksa i politike i njihovog odnosa, takođe. Sve filmove Dušana Makavejeva doživljavam zapravo kao jedan film, jedan celovit opus“, rekao je danas na konferenciji za novinare Jao Vang koji je predsednik žirija Festovog takmičarskog programa „Srpski film (Srbija i prijatelji)“.

On je rekao da jugoslovenska kinematografija predstavlja važan segment istočnoevropske, i da je do sada pogledao oko 200 ostvarenja, ali da ne bi mogao da kaže da dobro poznaje srpski film ili uopšte filmove zemalja bivše Jugoslavije.

Pored Makavejeva, voli rad Emira Kusturice, kao i filmove Živojina Pavlovića, Aleksandra Petrovića, Želimira Žilnika, a od novijih izdvojio je „Paradu“ Srđana Dragojevića.

Nastoji, kako je rekao, da kao selektor festivala u Pekingu i Šangaju uvek uvrsti neki film sa prostora bivše Jugoslavije i redovno studentima Pekinške filmske akademije predaje jugoslovenski film.

Sa novinarima je danas razgovarao i predsednik žirija Glavnog takmičarskog programa hrvatski glumac Goran Bogdan koji je, vidno raspoložen, rekao da mu je mamurnom teško da odgovara na ozbiljnija pitanja, kao na primer, šta smatra dobrim filmom.

„Lakše mi je da kažem šta je loš film, pa sve suprotno tome je dobar film. Iskrenost i sloboda u toj iskrenosti je nešto što krasi dobar film, a opet i kič ponekad može biti dobar“, rekao je Bogdan.

Pohvalio je Fest, uveren da se on odlično pozicionirao u regionu i da predstavlja ono što bi trebalo da bude Pulski filmski festival, te da je vrlo značajan za filmske umetnike.

Upravo zbog značaja koji pridaje Festu, kaže da će u žiriranju biti strogi, jer „Fest zaslužuje njihovu posvećenost“.

Bogdan igra u novom filmu Srdana Golubovića „Otac“ i to oca koji kreće u borbu protiv sistema koja se ispostavlja da je nemoguća misija.

„To najbolje vidimo ovde u Srbiji, da je borba protiv sistema nemoguća. To je istinita priča koja se desila 2015. i još uvek nije završena, a sistem vodi sa 4:0“, rekao je Bogdan i dodao da ne treba imati iluzije da film nešto može da promeni, niti sa tom namerom treba kretati sa snimanjem filme, jer film pre može doprineti promeni, ako to nije bila prvobitna namera reditelja.

Primećuje da umetnost u ovom regionu ne može da ne bude politična, jer ima utisak da svaki čovek, čim se rodi, postaje političan.

Osvrnuo se i na popularnu seriju „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića i kaže da u drugoj sezoni treba očekivati „sve ono na šta smo navikli kod Bjele“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.