U trendu

Japanski roveri Å¡alju prve fotografije sa asteroida

TOKIO – Dva mala rovera koja je japanska svemirska letelica „Hajabusa 2“ u petak uspeÅ¡no spustila na asteroid Rijugu, poslali su prve fotografije i podatke sa udaljenog svemirskog tela, u okviru misije koja bi mogla da pruÅŸi naznake o nastanku Sunčevog sistema i razvitku same naÅ¡e planete.

Dva mala robota teÅ¡ka oko kilogram, opremljena kamerama, kretaće se oko svemirskog stenovitog tela Rijugu, prečnika jednog kilometra, koje ima slabu gravitaciju – Å¡to znači da će roveri moći da „skakuću“ po njemu, mere temperaturne vrednosti i prave snimke njegove povrÅ¡ine, prenosi Bi-Bi-Si.

„Oba rovera su u odličnom stanju“, objavila je japanska kosmička agencija, uz prve fotografije sa Rijugua.

Asteroid, oblika dijamanta i tamne površine, okreće se oko svoje ose jedanput svakih sedam i po sati.

Ovo je, inače, prvi put da je kosmički brod uspeo da spusti robotske rovere na površinu jednog asteroida, napominje britanski medijski servis.

Asteroidi su u osnovi preostali materijal koji potiče od formiranja Sunčevog sistema, pre 4,6 milijardi godina.

Ispod negostoljubive površine, veruje se da asteroidi sadrşe veliko bogatstvo informacija o nastanku našeg planetarnog sistema.

„Ocekujemo da je svemirska stena, oblika dijamanta, bogata vodom i organskim materijalima, Å¡to će omogućiti naučnicima da bolje razumeju interakciju između materijala od kojeg je sastavljena Zemlja i razvitak njenih okeana i ÅŸivota na njoj. Time ćemo dalje razviti nauku o Sunčevom sistemu“, saopÅ¡tila je japanska kosmička agencija.

Krajem oktobra, „Hajabusa-2“ spustiće se na povrÅ¡inu asteroida Rjugu, oko 280 miliona kilometra od Zemlje, kako bi sakupila uzorke stenja tla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar