U trendu

Joakim fest

O kvalitetu desetodnevnog, 44. po redu pozorišnog festivala "Joakim Vujić" svedočile su svake večeri prepuna sala kruševačkog pozorišta, ali i muke žirija da proglase najbolju predstavu. Verovatno su zbog toga predsednik žirija Miroslav-Miki Radić, književnik Svetislav Basara i glumac Srđan Aleksić, odlučili da finalnu odluku donesu na osnovu drugog kruga glasanja. Kako su glasali, ubrzo je saopšteno i reklo bi se da se njihovi glasovi slažu sa glasovima zadovoljne pozorišne publike.
Za najbolju mladu glumicu 44. izdanja "Joakima Vujića" proglašena je Borjanka Ljumović, Eliza Dulitl u "Pigmalionu" Narodnog pozorišta iz Pirota. Specijalna nagrada žirija pripala je Nebojši Bradiću, za dramatizaciju romana "Tvrđava" a scenografija Nurulaha Tunkera, u istoj predstavi, takođe je pobrala lovorike. Najbolje kostime je, po oceni žirija, osmislila Maja Mirković u predstavi "Trka sa vremenom" Šabačkog pozorišta, dok je za svoje rediteljsko umeće u predstavi "Odabrani i uništeni" Narodnog pozorišta iz Niša, slavodobitnik Kokan Mladenović. Četiri ravnopravne glumačke nagrade pripale su Dejanu Cicmiloviću (Đorđe Đorđević u "Odabrani i uništeni"), Biljani Zdravković (Zorka u "Došljacima" užičkog pozorišta), Vahidinu Preliću (Miloš Kremlić, "Došljaci") i Vuku Kostiću, za ulogu Osmana Vuka u "Tvrađavi".
Za najbolju predstavu 44. "Joakima Vujića" u celini, žiri je proglasio "Došljake" Narodnog pozorišta iz Užica, po tekstu Milutina Uskokovića, u adaptaciji, režiji i scenografiji Aleksandra Saše Lukača. Poslednja ali ništa manje vredna nagrada koja je dodeljena bila je za originalnu muziku i ona je pripala muzici iz pobedničke predstave ("Došljaci"), a dodeljena je kompozitoru Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.