U trendu

Ju Nesbe u romanu „Žeđ“ vratio se Hariju Huleu

Verni čitaloci kriminalističkih romana danas najboljeg skandinavskog autora tog žanra Jua Nesbea, posle duže pauze, dobili su 11. roman „Žeđ“ iz serijala sa višim inspektorom Harijem Huleom.

Knjiga se pojavila u srpskom prevodu Jelene Lome u izdanju „Lagune“ 26. aprila, koji je Huleov „otac“ proglasio za njegov rođendan.

Nesbe je prilikom norveške premijere „Žeđi“ izjavio da je odluku o povratku svog junaka doneo, posle nekoliko godina pauze, zato što mu je Hari „srodna duša“.

„Ipak, on je mračna duša tako da je iskustvo, kao i uvek uzbudljivo, ali zastrašujuće i emocionalno iscrpljujuće, no Hari i ova priča su vredni neprospavanih noći“, rekao je Nesbe.

Da bi napisao priču kakvu je zamislio, bilo mi je potrebno puno prostora, pa roman ima skoro 600 strana, što je najduža Nesbeova knjiga.

Kada završi čitanje, niko se ne ljuti na pisca zbog dužine romana u kojem pored glavne istrage vezane za tragenje za serijskim ubicom-vampiristom, ima drugih zapleta koji na prvi pogled nemaju veze sa poterom za teško uhvatljivim zločincem, ali se ispostavlja da su neophodni da bi se bolje osvetlili pojedini likovi i razumeli njihovi postupci.

„Žeđ“ se inače, direktno nadovezuje na prethodni roman serijala „Policija“ gde Hule prestaje da radi u Odeljenju za krvne delikte policije Osla, ženi se svojom dugogodišnjom ljubavlju Rahelom i radi kao profesor na Policijskoj akademiji.

Pošto Huleove kolega ne mogu da uđu u trag vampiristi, iako su u istragu uključili dvojicu psihologa od kojih jedan važi za stručnjaka za tu devijaciju psihe, direktor policije u Oslu Belman, koji bi mogao da postane novi ministar unutrašnjih poslova, ako uspešno reši slučaj serijskog ubice, poziva Hulea da ponovo radi za njega.

Kada Hule odbija da se vrati poslu koji istovremeno mrzi ali ne ume da mu odoli, ambiciozni Belman, koji ne bi da propusti ministarski položaj, ucenjuje Hulea jer zna da je njegov pastorak u srednjoj školi kupovao drogu pred svedocima, a to znači da bi sada mogao biti izbačen iz policijske akademije na kojoj studira. Hule prikriva da mu je stalo do Rahelinog sina pristaje da formiora svoj tzim i pokrene paralelnu istragu.

To je prilika da pisac pokaže talenat da dočara uverljive likove i njihov privatnim i službeni život u elitnom odeljenju policije koje je zmijsko gnezdo sa bezbroj tajni od preljuba, do potkazivača koji od novinara bezobziorno primaju mito i odaju ekskluzivne vesti u vezi sa istragom..

Uporedno Hule preživljava ličnu dramu jer je njegova voljena Rahela pala u neobjašnjivu komu i on strahuje za njen život.

Dok se klupko priče polako odmotava i taman, kada izgleda da je slučaj uspešno rešen, ispostavlja se da Hule ipak nije ušao u trag pravom krivcu za sva počinjena ubistva i zamalo i sam postaje njegova žrtva.

Ove godine u septembru u bioskope stiže film snimljen prema romanu “ Sneško“ u kome Hulea igra Majkl Fasbender.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.